Compania Google a anunțat închidereaunui număr de 210 canale de Youtube care făceau parte dintr-o încercare „coordonată”de postare de informaţii cu privire la protestele din Hong Kong, aflate încă în desfăşurare.
Potrivit gigantului american, ar fi fost făcute încercări „de a ascunde originea acestor conturi şi a altor activităţi de regulă asociate cu operaţiuni de influenţare coordonate”. Concluzia fiind identică cu cea trasă de Facebook în urmă cu câteva zile.
Atunci, şeful diviziei de cybersecurity al companiei Facebook preciza că:„Deşi persoanele din spatele acestei activităţi au încercat să-şi ascundă identităţile, investigaţiile noastre au găsit legături cu indivizi asociaţi guvernului chinez”.
De altfel, poziţia Google vine la câteva zile după ce Twitter şi Facebook au şters un număr de 936 de conturi, măsurile fiind luate împotriva „campaniei de dezinformare susţinută de guvernul chinez” îndreptată către protestatarii din Hong Kong.
Însă spre deosebire de Facebook şi Twitter, cei de la Google nu au numit în mod direct guvernul de la Beijing, În schimb, a indicatdoar că „descoperirea se înscrie în observaţiile şi acţiunile recente legate de China şi anunţate de Facebook şi Twitter”.
Sursă foto: hepta.ro
Demonstraţiile au început în luna martie și au luat amploare în iunie,după ce guvernul comunist de la Beijing a dat o lege care permite extrădarea infractorilor dinHong Kongîn mâinile autorităţilor de la Beijing. Pe fond însă, la mijloc se aflăo miză mult mai mare, de natură politică, anume împedicarea (sau intârzierea)Partidului Comunist în a obține mai multă putere asupra oraşului.
Hong Kong este o regiune semi-autonomă a Chineiși spre deosebire de majoritatea locuitorilor țării(care beneficiază depuține drepturi), cei dinHong Kongse bucură de o serie de libertăţi atipice unui stat comunist. Printre aceste drepturi se numărădreptul la vot democratic, libertatea presei sau libertatea de exprimare. Adică un set de libertăţi cu care locuitoriiHong Kong-ului au fost obişnuiţi încă din timpul perioadei coloniale britanice,încheiată în 1997.
Altfel spus,Hong Kongeste o democraţie aflată într-un stat comunist, iar populația pare să-și dorească să apere această stare de fapt.
„Vrem ca guvernul să ne asculte, să retragă legea extrădării şi să creeze o comisie independentăde anchetă pentru abuzurile Poliţiei, iar ofiţerii care au comis abuzuri să fie demişi. În acest două luni am trecut prin multe, dar nu trebuie să ne pierdem speranţa şi trebuie să continuăm să lupta”, a declarat un participant la protestul de duminică,citat deCNN.
De altfel, însuşi tratatul prin care Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul către Chinaera denumit „O ţară, două sisteme”și prevedea faptul că, deşi Hong Kong redevine teritoriul chinez, el îşipăstrează în bună parte sistemul politic lăsat de britanici. Prevederile tratatului sunt, însă, valabile până în anul 2047, dată la care Hong Kong-ul ar urma să devină, în totalitate, teritoriu chinez.
Cu toate acestea, Beijinul nu pare să fie interesat în a aștepta până în 2047. Și lăsând la o parte această lege a extrădării, în Hong Kong au mai avut loc dispariţii misterioase ale unor persoanlități ce militau pentru democraţie sau chiar a unor bibliotecari.