Facebook va permite afişarea mesajelor electorale mincinoase în alegerile parlamentare din Marea Britanie

Facebook va permite afişarea mesajelor electorale mincinoase în alegerile parlamentare din Marea Britanie
Sursă foto: Facebook & Hepta.ro

Compania Facebook a decis să le permită politicienilor britanici să posteze pe Facebook mesaje de promovare mincinoase pentru alegerile anticipate ce vor fi organizate pe data de 12 decembrie, aratăCNN.

Facebook va verifica, însă, mesajele unei organizaţii, mai exact al grupului pro-Brexit, „Leave.EU”. În plus, nu va permite mesajele care au fost deja dovedite ca fiind false, dar va permite unui politician să răspândescă acelaşi mesaj, chiar dacă este dovedit fals.

Oarecum paradoxal, politica este promovată chiar de către un fost viceprim-ministru britanic care în trecut s-a plâns că s-a minţit în timpul campaniei electorale pro-Brexit. Atunci, el se plângea de „nivelul colosal al minciunilor răspândite de campania pro-Brexit”. Acum, însă, el susţine politica permisivă a companiei Facebook pe motiv ca: „În democraţiile deschise, votanţii cred pe buna-dreptate că (…) ei trebuie să fie cei care îi judecă pe politicieni în funcţie de ce spun”.

„Ar fi acceptabil pentru o societatea, per ansamblu, ca o companie privată să devină arbitrul auto-desemnat al tuturor lucrurilor spuse de politicieni? Nu cred că asta ar trebui să se întâmple”, a adăugat politicianul britanic.

Cu toate că Facebook ba permite postarea de mesaje mincinoase, se mai poate totuşi pune problema ca astfel de mesaje ar putea încălca legislaţia electorală britanică. Pe de altă parte, aceeaşi lege electorală a fost încălcată de tabără pro-Brexit în 2015 şi 2016, fără să existe consecinţe de ordin legal prea grave.

Politica permisivă a companiei Facebok cu privire la mesajele mincinoase nu este criticata doar în Marea Britanie, ci şi în Statele Unite. De altfel, în urmă cu câteva zile, peste 250 de angajaţi ai Facebook i-au trimis o scrisoare fondatorului Mark Zuckerberg, în care i-au cerut să schimbe poziţia companiei cu privire la postările de promovare politică plătite pe motiv ca dezinforneaza.

În luna octombrie, Facebook a decis să excepte clipurile de promovare ale politicienilor de la regulile sale cu privire la fals în reclame. Astfel, a permis practic politicienilor să răspândească orice fel de mesaje pe Facebook, fie ele şi false. Fondatorul Mark Zuckerberg a apărat decizia invocând „dreptul la liberta de exprimare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`