Donald Trump va prezenta primul ‘plan de pace’ pentru Orientul Mijlociu din ultimii 25 de ani. Ce prevederi ar avea și care ar fi șansele ca el să rezolve disputa israeliano-palestiniană (FOTO, VIDEO)

Donald Trump va prezenta primul 'plan de pace' pentru Orientul Mijlociu din ultimii 25 de ani. Ce prevederi ar avea și care ar fi șansele ca el să rezolve disputa israeliano-palestiniană (FOTO, VIDEO)
Sursă foto: Twitter / Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump va dezvălui un planul de pace pentru Orientul Mijlociu, marţi, la Casa Albă, ce reprezintă prima iniţiativă de acest gen din 1995 încoace.

Anunţul a fost făcut chiar de către Donald Trump, în timpul unei conferinţe de presă, de luni, susţinută în debutul unei întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Am făcut multe pentru Israel și cred că relaţiile (bilaterale SUA-Israel – n.r.) nu au fost niciodată mai bune”, a declarat preşedintele american.

„Vom discuta pacea în Orientul Mijlociu, vom anunţa un plan mâine (marţi – n.r.) la 12:00. (…) Ese un plan foarte important pentru pacea în Orientul Mijlociu. Oriunde am fost, mi s-a zis că Isrelul şi palestinienii trebuie să facă pace înainte să ai pace în Orientul Mijlociu. S-a muncit la acest plan timp de mulţi ani şi cred că suntem relativ aproape (de pace – n.r.), însă trebuie să facem şi alte persoane să fie de acord cu el”, a adăugat Donald Trump.

Planul, a cărei elaborare în mod cert nu a început în timpul mandatului lui Donald Trump, este prima iniţiativă de acest gen de la „Acordul Oslo II”, din 1995, semnat între Yitzhak Rabin şi Yasser Arafat.

Foto: Premierul israelian Benjamin Netanyahu (dreapta) și Donald Trump (sursă foto: Facebook / Benjamin Netanyahu)

Ce ar urma să cuprindă planul pe care Donald Trump îl va prezenta

Potrivit publicaţiei Times of Israel, propunerea pe care Donald Trump ar urma să o anunţe ar putea include următoarele:

  • Posibilitatea ca Israelul să anexeze întreaga Cisiordanie în care există aşezări israeliene. O astfel de prevedere ar anula, practic, o parte a „Acordului Oslo II”, care permitea formarea unui guvern provizoriu palestinian într-o parte a Cisiordaniei. Tot „Oslo II” impunea Israelului că nu doar să nu mai facă aşezări în Cisiordania, ba chiar să le demoleze pe cele care existau la acea dată. Altfel spus, în situaţia în care această prevedere publicată de Times of Israel se va confirma, „Acordul Oslo II” va deveni parţial nul şi va creşte riscul reizbucniriiconflictui dintre partea israeliană şi cea palestiniană;
  • Recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra întregului Ierusalim o prevedere care, de asemenea, ar creşte riscul reizbucniriiconflictui dintre partea israeliană şi cea palestiniană;
  • O eventuală recunoaştere a unui stat palestinian, însă doar dacă aceştia demilitarizează Fâşia Gaza şi acceptă statutul de „ţară” al Israelului – aceastăidee a mai fost vehiculată și înainte.

Foto: Prim-ministrul palestinian, Mohammad Shtayyeh (sursă foto: Facebook / Mohammad Shtayyeh)

Reacția părții palestiniene

O diferenţă majoră între „Acordul Oslo II” şi planul pe care Donald Trump îl va anunţa este, însă, dat de gradul de acceptare. Dacă „AcordulOslo II”a fost acceptat atât de partea isrealiană, cât și de cea palestiniană, gradul de acceptare al planuluipe care Donald Trump il va prezenta este deja pus sub semnul întrebării. Astadin cauza faptului că partea palestiniană a anunţat deja că respinge planul lui Donald Trump.

„Îl respingem şi solicităm comunităţii internaţionale să nu îi devină partener (planului lui Donald Trump – n.r.) pentru că contravine cu elementele de bază ale dreptului internaţional şi a drepturilor inalienabile ale palestinienilor”, a declarat premierul palestinian Mohammad Shtayyeh, citat de Al Jazeera.

„Nu este altceva decât un plan menit să distrugă definitiv cauza palestiniană„, a adăugat Mohammad Shtayyeh.

În semn de protest faţă de plan, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a refuzat chiar să și discute telefonic cu omologul său american, Donald Trump.

Motivul principal pentru care partea palestiniană refuză să accepte planul esteteama eliminării posibilităţii creării unui stat independent palestinian în Ierusalimul de Est, în Fâşia Gaza şi Cisiordania. În plus, palestinienii susţin că nici măcar nu au fost invitaţi la Washington pentru a discuta planul.

De cealaltă parte, Israelul ar avea toate motivele să accepte planul. De altfel, înainte de a pleca spre Washington, premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat că„va face istorie împreunăcu Donald Trump”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`