Ambasadorul american din Ucraina îl acuză pe Donald Trump că a șantajat Kievul. Ce ar fi cerut președintele american în schimbul susţinerii financiare şi militare

Publicat: 23 10. 2019, 18:24
Sursă foto: Hepta.ro & Facebook

Donald Trump a încercat să şantajeze Ucraina, condiţionând ajutorul militar şi cel financiarde reluarea investigaţiilor asupra fiului lui Joe Biden, candidatul democrat la funcţia de preşedinte, aratăCNN.

Afirmaţiile au fost făcute, marţi, de către ambasadorul american din Ucraina, Bill Taylor, în faţa unei comisii de anchetă a Congresului.

Acesta a mărturisit faptul că „tot ce dorea Ucraina” depindea de un anunţ public al părţii ucrainene cu privire la reluarea anchetei asupra companiei Burisma, cea în care a lucrat fiul lui Joe Biden şi care este suspectatăde legături cu Rusia.Ambasadorul american din Ucraina a mai indicat şi ca solicitările lui Donald Trump i-au fost transmise de către ambasadorul american la Uniunea Europeană, Gordon Sondland.

„Ambasadorul Sondlanda spus că ‘totul’ depinde de un astfel de anunţ, inclusiv asistenţa pentru securitate”, a precizat Bill Taylor.

Printre lucrurile pe care partea Ucrainea le dorea la momentul la care tentativa de şantaj ar fi avut loc numărându-se o vizită oficială a preşedintelui ucrainean în Statele Unite (care a avut loc), achiziţionarea de rachete „Stinger” (care au fost livrate) şi susţinere financiară de câteva sute de milioane de dolari.

Donald Trump este anchetat de Camera Reprezentanţilor (dominată de Partidul Democrat) pentru a se stabili dacă a exercitat vreo presiune asupra Ucrainei cu scopul obţinerii de avantaje persoanel.

Recent, Donald Trump s-a aflat şi în centrul unui scandal generat de o discuţie telefonică pe care a avut-o cu preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Potrivit stenogramei discuţiei, Donald Trump a făcut aluzie la redeschiderea anchetei care l-ar viza pe fiul lui Joe Biden. În schimb, preşedintele ucrainean i-a mulţumit „pentru susţinerea masivă în domeniul apărării”.

Foto: Președintele Ucrainei,Volodymyr Zelensky(stânga) și omologul său american,Donald Trump(sursă foto: hepta.ro

De ce informaţii ar fi interesat Donald Trump cu privire la relaţia fiului lui Joe Biden cu compania energetică Burisma, din Ucraina

În trecut, Hunter Biden a fost criticat pentru faptul că a fost membru al comitetului de administraţie al companiei energetice ucraineane, Burisma Holdings, o companie cu legături directe cu Federaţia Rusă. Asta în timp ce Administraţia Obama (din care chiar tatăl lui Hunter Biden făcea parte) impunea sancţiuni economice Federaţiei Ruse pentru anexarea Pen. Crimeea şi pentru crearea de instabilitate în estul Ucrainei.

Ulterior, chiar fostul vicepreşedinte american Joe Biden a recunoscut public că l-a constrâns pe preşedintele al Ucrainei de la acea dată pentru a-l concedia pe procurorul ucrainean care investiga corupţia din compania Burisma Holdings.

De precizat că fiul lui Joe Biden a colaborat inclusiv cu omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu, între timp condamnat şi trimis la închisoare în 2017, pe o perioadă de şapte ani, în dosarul „Băneasa”.