După ce a dat mână liberă Turciei să-i atace pe kurzi, Donald Trump anunţă impunerea de ‘sancțiuni puternice’ Ankarei

Publicat: 13 10. 2019, 19:52
Sursă foto: hepta.ro

Donald Trump a anunţat că se află în discuţii cu mai mulţi membri ai Congresului pentru impunerea unor „sancţiuni puternice” asupra Turciei și ca va semna un ordin executiv în acest sens,transmite Fox News.

Deși nu s-a indicat decât eventualitatea impunerii de sancțiuni, acestea vor putea viza „oriceindivid asociat guvernului Turciei”. Altfel spus, Statele Unite se asigurăcă își crează un instrument cu care să pună presiune pe Turcia în situația în care va fi nevoie.AnunţulAdministrației Trump cu privire la posibilitate impunerii desancţiuni vine după ce, sâmbăta seara, președintele american a precizat că va trimite și un ajutor financiar de 50 de milioane de dolari către mai multe organizații din Siria.

„Banii vor fi trimişi pentru ajutorarea grupurilor de protecţie a drepturilor omului şi către alte organizaţii pentru protejarea minorităţile persecutate etnic şi religios şi pentru promovarea drepturilor omului”, au precizat autorităţile americane.

„Alţi preşedinţi nu ar face asta, ar cheltui mult mai mulţi bani pe lucruri care nu v-ar bucura. Statele Unite condamnăpersecutarea creştinilor şi ne angajăm să-i susţinem pe toţi creştinii din lume”, a declarat Donald Trump, referendindu-se la cei 50 de milioane de dolari.

Ambele promisiuni vin după ce luni, Donald Trump ameninţase că „va distruge economia Turciei” în situaţia în care Ankara va face ceva „off limits” (adică să nu treacă de o anumită limită). De la bun început termenul fiind foarte interpretabil întrucât nici nu interzicea Turciei să iniţieze operaţiuni militare în nord-estul Siriei, însă pe de altă parte oferea Statelor Unite posibilitatea de a sancționa Turcia pentru practic orice, dat fiind faptul că orice lucru poate fi inclus la categoria „off limits”.

În acelaşi timp, într-o postare de pe Twitter de duminică, Donald Trump şi-a apărat decizia de a ordona retragerea din Şiria, precizând că: „A fost foarte inteligent să nu ne implicăm în luptele intense de-a lungul graniţei turce. Cei care, într-un mod eronat, ne-au amestecat în războaiele Orientului Mijlociu încă vor să ne luptăm. Habar nu au ce decizie proastă au luat. De ce nu cer o declaraţie de război?”

Foto: Susținători din Germania ai „Unităților de Apărare a Poporului (YPG)” (sursă foto: hepta.ro)

De auales Statele Unite să întrerupăsusinterea kurzilor dinYPG

Motivul este simplu: valoarea strategică a Turciei o depășește, cu mult, pe cea a „Unităților de Apărare a Poporului (YPG)”. Iar Turcia consideră”Unitățile de Apărare a Poporului (YPG)” o extensie a „Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK)”, aceasta din urmă fiind recunoscută drept grupare teroristă atât de Turcia, cât şi de Statele Unite, cât şi de multe state-membre UE.

Sigur, modalitatea în care Donald Trump a anunţat retragerea din Siria transmite un semnal foarte prost altor grupuri cu care Statele Unite cooperează (sau cu care va intenționa să coopereze). Foarte probabil că din acest motiv decizia a şi atras critici atât de numeroase şi atât de dure, inclusiv din partea unor membrii ai Partidului Republican.

Transmite, de asemenea, un semnal foarte prost și altor parteneri naționali ai Statelor Unite, potrivit căruia Washingtonul este dispus să-și prioritizeze interesele asupra parteneriatelor. Pe fond, însă, orice stat îşi prioritizeaza interesele asupra parteneriatelor.

Foto: Cu roșu, zona tampon controlată deja de Turcia. Cu verde, teritoriul controlat de kurzi, și în interiorul căruia ar dori Turcia crearea unei zone tampon(sursă foto: Wikipedia)