Cum se manifestă coronavirusul ‘COVID-19’ şi cum a omorât el atât de mulţi pacienţi (VIDEO)

Cum se manifestă coronavirusul 'COVID-19' şi cum a omorât el atât de mulţi pacienţi (VIDEO)
Sursă foto: hepta.ro

Fiind o boală respiratorie, coronavirusul „COVID-19” se comportă ca o gripă care ulterior se poate transforma într-o dublă-penumonie sau chiar într-o afecţiune mai gravă, aratăNational Geographic, care citează il citeazăpe profesorul Matthew B. Frieman, din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii din Maryland şi expert în coronaviruși.

Potrivit datelor iniţiale, aproximativ 82% dintre cei infectaţi prezintă doar simptome uşoare şi foarte similare cu cele ale coronavirusului „SARS”. Astfel, într-o primă fază, pacienţii ar putea să aibă simptome întâlnite la gripă, precum febră şi tuse. Ulterior, însă, se poate ajunge la dubla-penumonie şi chiar la insuficientă respiratorie.

„Uitaţi-vă mai atent şi veţi vedea că noul coronavirus urmează acelaşi tipar ca şi SARS”, a precizat profesorul Matthew B. Frieman, din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii din Maryland şi expert în coronaviruși.

O persoană poate răspândi virusul în jur ori prin strănut, ori prin tuse. Cercetătorii cred, însă, că virusul „COVID-19” se poate răspândi şi prin intermediul fecalelor, dar această ipoteză necesită cercetări mai detaliate.

În primele zile de după infectare, coronavirusului „COVID-19” se răspândeşte foarte rapid în celulele din plămâni. Iar virusul afectează două tipuri de celule: un tip de celule care creeza mucus şi un alt tip de celule, denumite „cilia”. Ulterior, există riscuri instalării pneumoniei sau dublei-pneumonii.

Urmează o a doua fază a bolii în care sistemul imunitar intervine şi umple plămânii cu anticorpi pentru a înlătura infecţia. În condiţii normale, procesul inflamatoriu este limitat doar la zonele infectate. Însă în anumite cazuri, anticorpii încep să distrugă absolut totul în calea lor, inclusiv ţesuturile sănătoase.

„Astfel că ai parte de mai multe pagube în loc de mai puţine, de la sistemul imunitar. Iar asta duce la mai multe resturi care înfundă plămânii”, a adăugat profesorul Matthew B. Frieman.

În a treia fază a bolii, pagubele aduse plămânilor continuă, ceea ce poate duce la insuficientă respiratorie. Chiar şi în cazul pacienţilor care supravieţuiesc, există riscul apariţiei de pagube ireparabile la nivelul plămânilor sub formă de găuri – din acest punct de vedere „COVID-19” comportându-se la fel ca „SARS”.

Nu în ultimul rând, inflamaţia de la nivelul plămânilor duce la umplerea plămânilor cu lichid, ceea ce duce la reducerea capacităţii respiratorii a pacientului.

„În cazurile severe, plămânii îţi sunt pur şi simplu invadaţi (de lichid – n.r.) şi nu mai poţi respira”, a adăugat profesorul.

În astfel de situaţii, pacienţii trebuie de multe ori puşi pe ventilaţie întrucât numai au capacitatea de a respira singuri.

Persoane infectate cu coronavirus care stau la coadă pentru a-și primi mâncarea

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`