Coreea de Nord a lansat, sâmbătă, alte două rachete în largul coastei sale estice, suspectate că ar fi de tip balistic de rază scurtă, anunţă Al Jazeera, care citează surse militare sud-coreene.
Rachetele au fost lansate din provincia nord-estică „Hamgyong” şi au zburat pe o disnta de 380 de kilometri, la o altitudine de 97 de kilometri. Potrivit autorităţile japoneze, ele nu au cauzat pagube.
Acesta a fost al şaptelea test cu rachete efectuat de Phenian într-o singură lună şi a venit la doar o zi după ce,din cauza menţinerii sancţiunilor economice, a promis că va rămâne „cea mai mare ameninţare”la adresa securităţii Statelor Unite.
În plus, ministrul de Externe nord-coreean l-a caracterizat pe Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, drept „o plantă otrăvitoare în diplomaţia americană” şi că va „încheia visul absurd” conform căruia sancțiunile vor forţa o schimbare în politica externă a Coreei de Nord.
Phenianul a surprins prin efectuarea acestui test din cauza faptului că aşteptările erau să oprească lansările de rachete, din moment ce şi exerciţiile dintre SUA şi Coreea de Sud se încheiaseră.
Faptul că lansările au fost făcute la scurt timp de la încheierea exerciţiilor militare dintre Coreea de Sud şi SUA arată, însă, şi că Phenianul este nemulţumit de exerciţii în sine.Anterior demarării lor, Phenianul mai lansase nişte rachete şi a ameninţat şi că va abandona negocierile cu Statele Unite.
Foto: Momentul în care Donald Trump (dreapta) trece din Coreea de Sud în Coreea de Nord, la invitaţia liderului nord-coreean Kim Jong-un (sursăfoto: Facebook)
Pe fond, însă, exerciţiile militare nu pot fi considerate decât un pretext. În mod tradiţional, strategia diplomatică a Coreei de Nord a fost una de alternare a momentelor de tensionare a relaţiilor cu Statele Unite, cu momentele de relaxare a lor, în cadrul cărora a dat dovadă de o aparentă deschidere.
Această strategie a fost patentată de către primul lider al Coreei de Nord, Kim Il-sung, şi preluată de fiul său, Kim Il-Sung şi ulterior de nepotul său, Kim Jong-un.
Continuarea testelorconfirmă, însă, şi avertismentele fostului director al Serviciilor Naţionale de Informaţii (DNI) american, Dan Coats. Acesta avertizase, încă din luna ianuarie, că este puţin probabil că Coreea de Nord să se denuclearizeze complet. De asemenea, el a avertizat şi că, de fapt, Phenianul şi-a continuat activitatea de dezvoltare a programului nuclear, încălcându-şi astfel promisiunile de denuclearizare.
„Continuăm să apreciem faptul că este puţin probabil că Coreea de Nord să renunţe la toate armele sale nucleare şi la toate mijloacele sale de producţie, chiar dacă încearcă să negocieze o denuclearizare parţială pentru a obţine concesii cheie din partea SUA şi a comunităţii internaţionale”, declarase, în ianuarie, Dan Coats, în cadrul unei audieri din faţa Senatului.
Foto: Provincia „Hamgyong”, locul din care au fost lansate rachetele de sâmbătă (sursă foto: Google Maps)
Ce tipuri de rachete are Coreea de Nord în utilizare sau în curs de dezvoltare
Potrivit analiștilor STRATFOR, cu aceasta din urmă, Coreea de Nord ar putea, teoretic, să lovească ţinte precum insula Hawaii, Australia, Canada şi cea mai mare parte a Europei (exceptând Spania, cea mai mare parte a Franţei şi sudul Mării Britanii).