Coreea de Nord a efectuat un nou test balistic, chiar înainte de reluarea negocierilor cu Statele Unite. Motivele

Coreea de Nord a efectuat un nou test balistic, chiar înainte de reluarea negocierilor cu Statele Unite. Motivele
Sursă foto: hepta.ro

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică de pe un submarin la doar câteva ore după ce Phenianul a anunţat că va relua discuţiile cu Statele Unite pe tematica programului nuclear, au anunţat autorităţile sud-coreene, citate de BBC.

Potrivit aceleiaşi surse, rachetă ar fi fost lansată din apropierea portului nord-coreean Wonsan şi ar fi zburat aproximativ 450 de kilometri, la o altitudine maximă de 910 kilometri. În cele din urmă, ar fi căzut în Marea Japoniei.

Judecând după altitudinea atinsă (nu după distanţă), ar putea fi vorba de o rachetă de rază scurtă, cel mai probabil model „Taepodong 1”.

La scurt timp după apariţia informaţiilor privitoare la test, premierul nipon Shinzo Abe a declarat că au fost încălţate rezoluţiile ONU care interzic Coreei de Nord să utilizeze tehnologie balistică.

Cu doar câteva ore înainte de lansare, însă, tot Phenianul anunţase spre finalul acestei săptămâni vor fi reluate discuţiile cu Statele Unite cu privire la programul său nuclear. Negocieri care nu au mai fost reluate încă de la summit-ul Donald Trump-Kim Jong-un de la Hanoi, din februarie.

De precizat că nu este neobişnuit pentru Coreea de Nord să efectueze un test chiar înainte de demararea de negocieri. Gestul fiind menit să-i întărească poziţia din cadrul negocierilor.

Foto: Liderul nord-coreean, Kim Jonh-un (sursăfoto: Facebook / Kim Jong-un)

De ce face Coreea de Nord trecerea de la o atitudine conciliatoare la una agresivă atât de frecvent

Orice deschidere a regimului nord-coreean, indiferent de ce este motivată, trebuie privită cu foarte mult scepticism.

În mod tradiţional, strategia diplomatică a Coreei de Nord a fost una de alternare a momentelor de tensionare a relaţiilor sale externe, cu momentele de relaxare a lor. În cadrul celor de relaxare a dat dovadă de o aparentă deschidere la negocieri, compromisuri sau chiar concesii.

Această strategie a fost patentata de către primul lider al Coreei de Nord, Kim Il-sung, şi preluată de fiul său, Kim Il-Sung şi ulterior de nepotul său, Kim Jong-un.

De exemplu, în iulie şi august, Coreea de Nord a testat mai multe rachete balistice ca un avertisment adresat Coreei de Sud – şi indirect şi Statelor Unite. Pentru că la mijlocul lunii septembrie să-şi indice disponibilitatea de a negocia, iar acum a reluat testele balistice, ducând la o nouă escaladare a tensiunilor.

Foto: Locația portului Wonsan, de unde se presupune că a fost lansată racheta (sursă foto: Google Maps)

Ce tipuri de rachete are Coreea de Nord în utilizare sau în curs de dezvoltare

  • Racheta „KN-23”, cu o rază de 450 de kilometri
  • Racheta „Nodong 1”, cuo rază de 1.300 de kilometri şi devenită operaţională
  • Racheta „Nodong 2”, cu o rază de 1.500 de kilometri şi presupusă că a devenit operaţională
  • Racheta „Taepodong 1”, cu o rază de 2.000 de kilometri şi devenită operaţională
  • Racheta „Hwasong 12”,cu o rază de 4.500 de kilometri
  • Racheta „Taepodong 2”, cu o rază de 4.000-8.000 de kilometri şi aflată în curs de dezvoltare
  • Racheta „KN-14”,cu o rază de 10.000 de kilometri
  • Racheta „Hwasong 15”,cu o rază de 13.000 de kilometri

Incepand cu Racheta „Taepodong 2”, Coreea de Nord ar putea, teoretic, să lovească ţinte precum insula Hawaii, Australia, Canada şi cea mai mare parte a Europei (exceptând Spania, cea mai mare parte a Franţei şi sudul Mării Britanii).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite
12:53 - George Simion acuză fraude electorale: “Nu poți avea buletine ștampilate dinainte și nu poți avea oameni care intră doi în cabina de vot” (VIDEO)
12:34 - Un bărbat a murit într-o secție de votare din Argeș. Poliția face acum cercetări
12:31 - Un cetățean român de 100 de ani a votat la Munchen în turul 1 al alegerilor prezidențiale
12:06 - Mircea Geoană a votat: „Nu alegem doar un președinte, ci alegem o direcție pentru țară. Alegem între corupție și competență și patriotism”
11:55 - Prima ninsoare consistentă a umplut pârtiile din stațiunile de schi: „Nimeni nu se aștepta să ningă în noiembrie”
11:54 - Diana Șoșoacă s-ar fi filmat în cabina de vot. Scandal la secția de votare unde a votat europarlamentara. Poliția Capitalei face cercetări (VIDEO)
11:32 - Traian Băsescu a mers să voteze pentru prezidențiale: „Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine” / „Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat” (VIDEO)
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)