Oficial chinez: ‘Nu vom permite niciodată câtorva infractori violenţi să ducă Hong Kong-ul într-un abis periculos’. Între timp, au fost mobilizate forțe paramilitare

Publicat: 15 08. 2019, 17:00
Sursă foto: hepta.ro

China îs va utiliza puterea pentru a înăbuşi protestele din Hong Kong dacă situaţia continua să se deterioreze şi după ce unii protestatari au indicat tendinţe de terorism, a precizat joi Liu Xiaoming, ambasadorul chinez de la Londra, citat de Reuters.

„Dacă situaţia din Hong Kong continuă să se deterioreze, guvernul central nu va sta ca mâinile în san să se uite. Avem suficiente soluţii şi putere în limitele Legii de Bază (legea care stipulează politicile de bază din Hong Kong – n.r.) pentru a stopa orice protest rapid”, a declarat ambasadorul Liu Xiaoming.

„Mişcările lor sunt infracţiuni severe şi violente, şi indică deja semne de terorism”, a adăugat ambasadorul.

Precizările ambasadorului au venit după mai multe zile de proteste, la care au luat parte sute de mii de oameni. Locuitorii Hong Kong-ului au mai protestat însă şi în 2003 şi 2014, tot din cauza tendinţelor tot mai autoritare ale regimului comunist de la Beijing.

„China nu va permite niciodată câtorva infractori violenţi să ducă Hong Kong-ul pe un drum periculos, într-un abis periculos”, a mai spus Liu Xiaoming.

În acelaşi timp cu declaraţiile ambasadaorului chinez de la Londra, forţe paramilitare chineze au demarata „exerciţii militare” la doar câţiva kilometri de Hong Kong, în ceea ce se doreşte a fi un avertisment dat demonstranţilor.

Foto: Membri ai forțelor paramilitare chineze (sursă foto: hepta.ro)

De ce protestează locuitorii din Hong Kong

Demonstraţiile au început după ce guvernul comunist de la Beijing a dat o lege care permite extrădarea infractorilor din Hong Kong, în mâinile autorităţilor de la Beijing. Pe fond însă, demonstraţiile au un obiectiv chiar mai mare, anume împedicarea regimului comunist să obţină mai multă putere asupra oraşului.

Spre deosebire de majoritatea locuitorilor Chinei (care au puține drepturi), cei din Hong Kong se bucură de o serie de libertăţi, precum dreptul la vot democratic, libertatea presei sau libertatea de exprimare. Adică un set de libertăţi cu care locuitorii Hong Kong-ului au fost obişnuiţi încă din timpul perioadei coloniale britanice – încheiată în 1999. Altfel spus, Hong Kong este o democraţie aflată într-un stat comunist.

Din punctul de vedere al Beijingului, însă, nu poate fi permisla nesfârşit niciunei regiuni din China să-şi menţină libertăţile prea mult timp din cauza faptului căar creea un precedent. Mai ales cand este vorba de libertăţi care contravin ideologiei de Partid şi care oferă posibilitatea apariţiei opoziție faţă de Partid. Ori,istoria Chinei este înţesată cu astfel de precedente. Comuniştii înşişi fiind exemplul perfect al unei facţiuni care a ajuns la putere în urma unei revolte împotriva guvernului central.

Foto: Protestatari din Hong Kong (sursă foto: hepta.ro)

Istoricul Chinei în reprimarea pe cale violentă a protestelor de stradă

Avertismentele Beijingului sunt în măsură să fie considerate foarte serioase întrucât reigmul comunist chinez este cunoscut pentru utilizarea forţelor sale armate pentru reprimarea demonstraţiilor.

De-a lungul timpului, comuniştii chinezi au făcut acest lucru cu populaţiile musulmane din regiunea vestică Xinjiang sau chiar pentru reprimarea unor demonstraţii de amploare multmai mică, din diferite oraşe. Cel mai faimos episod în acest sens rămâne, însă, în continuare cel din Piaţa Tiananment, din 1989.

Utilizarea forţelor armate pe post de forţă poliţienească este o practică patentatăde Mao Zedong, ca o modalitate de a înăbuşi tentindțele separatiste ale diverselor regiuni care compun China – şi care în trecut s-au rupt de autoritatea puterii centrale chineze de mai multe ori.