Statul care are cheltuieli militare de trei ori cât PIB-ul României și cât a dedicat țara noastră înzestrării Armatei (FOTO)

Publicat: 13 09. 2019, 11:31
Sursă foto: Facebook / Hepta.ro

Cheltuielile militare au atins o nouă cifra record după Războiul Rece, ridicându-se la 1,8 trilioane de dolari, cele mai mari cheltuieli fiind înregistrate de Statele Unite, China şi Arabia Saudită, se arată în datele unui raport conceput de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) şi care acoperă anul 2018.

Practic, Statele Unite a avut cheltuieli militare aproape cât China, Arabia Saudită, India, Franţa, Rusia, Germania şi Japonia combinat.În cheltuieli militare sunt incluse atât operaţiunile desfăşurate în teatrele de operaţiuni, programele de dotare cu armament sau programele de cercetare, printre altele.

Top 10 cheltuieli militare (în miliarde de dolari):

  1. Statele Unite – 649 miliarde
  2. China – 250 miliarde
  3. Arabia Saudită – 67,5 miliarde
  4. India – 66,5 miliarde
  5. Franţa – 63,8 miliarde
  6. Federaţia Rusă – 61,4 miliarde
  7. Marea Britanie – 50 miliarde
  8. Germania – 49,5 miliarde
  9. Japonia – 46,6 miliarde
  10. Coreea de Sud – 43,1 miliarde

Cel mai probabil că, de fapt, cheltuielile militare sunt chiar mai mari de atât întrucât ele nu includ şi programele de cercetare civile, dar al căror obiect de cercetare poate avea şi aplicabilitate militară.

În România, cheltuielile militare au fost de 1,9% din Produsul Intern Brut (PIB) – ţinta asumată în cadrul NATO fiind de 2%. Procentajul a fost mai mic decât în 2017, când a fost într-adevăr de 2%.

Foto: Tanc american „M1 Abrams” (sursă foto: Facebook)

  • În ce regiuni au fost înregistrate cele mai mari creşteri

Calculat pe regiuni, cele mai mari creşteri ale cheltuielilor militare au avut loc în Europa Centrală (creştere de 12%), America Centrală (peste 8%), şi America de Nord (peste 4%). În Europa de Vest au avut loc cele mai mici creşteri de cheltuieli.

Există, însă, şi regiuni în care au avut loc scăderi de cheltuieli. În Europa de Est (scădere de aproape 2%), nordul Africii (scădere de aproape 6%) sau Oceania (scădere de 3%).

Foto: Portavion chinez „Tip 001A”, al doilea portavion chinez(sursă foto: Wikipedia)

Foto: Tanc rusesc T-14 „Armata” (sursă foto: Vitaly V. Kuzmin / Wikipedia)