Casa Albă a publicat o a doua stenogramă a discuţiei telefonice dintre Donald Trump și președintele Ucrainei. Ce au discutat cei doi preşedinţi (FOTO)
Casa Albă a publicat, vineri, o nouă stenogramă a unei prime discuţii telefonice dintre preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky, discuţie ce a avut loc pe de pe data de 21 aprilie, aratăBloomberg.
Spre deosebire de discuţia din luna iulie (care a fost a doua convorbire telefonică dintre cei doi), cea din aprilie nu conţine nicio menţiune la Joe Biden sau la fiul său.
Donald Trump: „Am mulţi prieteni în Ucraina care vă cunosc şi care vă plac. Vom avea multe lucruri de discutat, însă suntem alături de d-voastra orice-ar fi.”
Donald Trump: „Când am deţinut Miss Universe (Ucraina – n.r.) mereu a avut oameni minunaţi. Ucraina a fost mereu bine reprezentată”.
În continuare, preşedintele Ucrainean l-a invitat pe Donald Trump la inaugurarea să ca preşedinte.
Donald Trump: „Vedem”.
Preşedintele american aîntors gestul şi l-a invitat pe omologul sau la Casa Albă.
Volodymyr Zelensky:„Vă mulţumim pentru invitaţie şi aşteptam cu nerăbdare vizita. Şi eu şi întreaga echipă aşteptăm nerăbdători acea vizită”.
Pe 25 septembrie, Casa Albă a publicat o primă stenogramă a unei discuţii telefonice din luna iulie dintre cei doi şefi de stat.
Principala controversa era legată de faptul că preşedintele Donald Trump ar fi pus presiune pe omologul sau ucrainean pentru ca Kievul să demareze o anchetă împotriva fiului lui Joe Biden (principalul contracandidat al lui Donald Trump la Casa Albă).
Foto: Donald Trump în timpul unui miting electoral (sursăfoto: Twitter / Donald Trump)
Ce arătastenograma discuției telefonice din luna iulie
Din transcript reiese că Donald Trump i-a solicitat, într-adevăr, preşedintelui ucrainean să se intereseze de anchetă care l-a vizat pe fiul lui Joe Biden, însă este interpretabil dacă acel lucru poate fi caracterizat drept „presiune”.
Donald Trump: „Sunt foarte multe discuţii despre fiul lui Biden, că Biden i-a oprit punerea sub acuzare și mulți oameni vor să afle despre acest lucru, aşa că orice puteți face împreună cu Procurorul General (al Statelor Unite – n.r.) ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit urmărirea penală, așa că dacă aţi putea să vă interesaţi de acest lucru… Mie mi se pare oribil”.
Donald Trump: „Am auzit că ai avut un procuror care a fost foarte bun și că a fost blocat și asta este într-adevăr nedrept”.
Volodymyr Zelensky: „Vă garantez că președinte al Ucrainei că toate investigațiile vor fi făcute în mod deschis și sincer. De asta vă asigur”.
De unde a pornit întregul scandal
Președintele american este acuzat că a făcut presiuni asupra preşedintelui ucrainean să demareze o anchetă asupra lui Joe Biden, un foarte probabil adversar al său la prezidențialele din 2020.
În timpul conversației, Donald Trump i-ar fi făcut o „promisiune” lui Volodymyr Zelensky, încurajându-l să deschidă o investigație asupra lui Hunter Biden.
Discuția telefonică a fost, însă, interceptată de serviciile de informaţii americane și urmată de un denunț intern.
Textul integral al primei stenograme poate fi cititAICI.
Foto: Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky (sursăfoto: Facebook / Volodymyr Zelensky)
Mai exact ce informaţii ar fi putut căuta Donald Trump în Ucraina, cu privire la fiul lui Joe Biden
În trecut, Hunter Biden a fost criticat pentru faptul că a fost membru al comitetului de administraţie al companiei energetice ucraineane, Burisma Holdings, o companie cu legături directe cu Federaţia Rusă. Asta în timp ce Administraţia Obama (din care chiar tatăl lui Hunter Biden făcea parte) impunea sancţiuni economice Federaţiei Ruse pentru anexarea Pen. Crimeea şi pentru crearea de instabilitate în estul Ucrainei.
Ulerior, chiar fostul vicepreşedinte american Joe Biden a recunoscut public că l-a constrâns pe preşedintele al Ucrainei de la acea dată pentru a-l concedia pe procurorul ucrainean care investiga corupţia din compania Burisma Holdings.
De precizat că fiul lui Joe Biden a colaborat inclusiv cu omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu, între timp condamnat şi trimis la închisoare în 2017, pe o perioadă de şapte ani, în dosarul „Băneasa”.