Donald Trump îl asigură pe Boris Johnson în privința comerțului de după Brexit și îl laudă: ‘Este omul potrivit’ (FOTO, VIDEO)

Donald Trump îl asigură pe Boris Johnson în privința comerțului de după Brexit și îl laudă: 'Este omul potrivit' (FOTO, VIDEO)
Sursă foto: Facebook / Downing Street

Statele Unite şi Marea Britanie vor avea cel mai mare acord comercial de până acum, iar Boris Johnson este omul potrivit pentru a trataproblema Brexitului, a precizat, duminică, Donald Trump, citat de Euronews.

Declaraţiile fiind făcute în timpul unei întâlniri avută cu premierul britanic, Boris Johnson, pe marginea summit-ului G7.

„Avem discuţii foarte bune cu privire la comerţ, intre Regatul Unit şi noi. O acord comercialfoarte mare, mai mare decât orice am avut până acum cu Regatul Unit. La un moment dat nu vor mai avea obstacolul (adică Uniunea Europeană – n.r.), ancora în jurul gleznei lor, pentru că asta au avut”, a precizat Donald Trump.

„Este omul potrivit pentru treabă (problema Brexitului – n.r.). Am spus asta de ceva timp. Nu a încântat-o prea mult pe predecesoarea lui (Theresa May – n.r.), însă am zis asta de ceva timp. Este omul potrivit pentru treabă”, a adăugat Donald Trump, în timpul întâlnirii, întrebat de un jurnalist dacă are vreun sfat pentru Boris Johnson.

Foto: Întâlnirea dintre Donald Trump și Boris Johnson (sursă foto: Twitter / Donald Trump)

Declaraţiile preşedintelui american vin la scurt timp după ce Boris Johnsonceruse Statelor Unite să ridice restricţiile impuse asupra afacerilor britanice dacă doresc un acord de liber-schimb cu Marea Britanie.

„Există oportunităţi imense pentru companiile britanice pe piaţa americană. Intenţionam să profităm de acele oportunităţi, însă va fi necesar ca prietenii noştri americani să facă compromisuri şi să-şi deschidă abordarea pentru că în momentul de faţă există prea multă restricţii”, precizase Boris Johnson anterior întâlnirii cu Trump.

„Livrările de vin sunt foarte restricţionate. Dacă vrei să exporţi în SUA vin făcut în Anglia trebuie să treci printr-un distributor american. În Statele Unite există o taxă pe micro-distileriile britanice care însă nu se aplică micro-distileriilor americane din Regatul Unit”, a adăugat premierul britanic.

El a adăugat ca un acord de liber-schimb ar putea duce la o creştere a comerţului de „trei sau patru ori”, fără însă să specifice cum s-ar întâmpla mai exact acest lucru.

Foto: Întâlnirea dintre Donald Trump și Boris Johnson (sursă foto: Twitter / Donald Trump)

Solicitările lui Boris Johnson se lovesc, însă, de o problemă ce ţine de legislaţia americană. Presupunând că Johnson ar obţine acordul lui Donald Trump pentru tot ce-şi propune (lucru improbabil), orice fel de acord de liber-schimb între Regatul Unit şi Statele Unite va trebui să treacă prin Congresul american, mai exact prin Camera Reprezentanţilor – dominată de democrați. Aceasta având atribuţii constituţionale în legiferarea acordurilor de liber-schimb cu orice stat.

Ori Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, i-a transmis deja lui Boris Johnson că un acord de liber-schimb între Marea Britanie şi Statele Unite nu va trece de Congres dacă Brexitul va submina „Acordul de la Belfast” (supranumit şi „Acordul din Vinerea Mare”).

Problema este că un Brexit, aşa cum este el văzut de Boris Johnson, va duce în mod cert la încălcarea unilterală a „Acordului de la Belfast” – un tratat negociat şi semnat între Londra şi Irlanda cu mediere americană.

Foto: Întâlnirea dintre Donald Trump și Boris Johnson (sursă foto: Twitter / Donald Trump)

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`