Azerbaidjanul a atacat Nagorno-Karabah a doua zi consecutiv și cere capitularea

Azerbaidjanul a atacat Nagorno-Karabah a doua zi consecutiv și cere capitularea
Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a acuzat Azerbaidjanul că a început o operațiune la sol care vizează „epurarea etnică”, sursă foto: captură YT

Azerbaidjanul a declarat că măsurile sale militare în Nagorno-Karabah continuă pentru a doua zi după ce a lansat marți ceea ce a descris drept operațiuni „antiteroriste” în zonă, potrivit BBC.

Azerbaidjan spune că nu se va opri până când separatiștii etnici-armeni nu se vor preda

Tensiunile în Caucazul de Sud sunt mari de luni de zile în jurul enclavei separatiste, recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.

Azerbaidjanul și Armenia au intrat ultima dată în război în urmă cu trei ani. Într-o declarație de miercuri dimineață, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că echipamentele militare aparținând forțelor armate armene au fost „neutralizate”, inclusiv vehicule militare, artilerie și instalații de rachete antiaeriene.

Marți, Baku a ordonat „formațiunilor militare armene ilegale” să predea armele și să-și dizolve „regimul ilegal”. Azerbaidjanul și Armenia au intrat pentru prima dată în război la începutul anilor 1990, după căderea Uniunii Sovietice. Apoi, în 2020, Azerbaidjanul a recucerit zone din Nagorno-Karabah și din jurul lor înainte ca un armistițiu să fie convenit și monitorizat de forțele de menținere a păcii ruși.

Etnicii armeni din Karabakh au făcut apel marți pentru încetarea focului și pentru începerea discuțiilor. Dar din ultimatumul azerbaigian reiese clar că scopul lui Baku era să finalizeze cucerirea enclavei muntoase.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a acuzat Azerbaidjanul că a început o operațiune la sol care vizează „epurarea etnică”. Dar sute de protestatari armeni, frustrați de răspunsul țării lor, s-au ciocnit cu poliția în fața parlamentului din Erevan, condamnându-și liderul drept trădător și cerându-i să demisioneze.

Azerbaidjanul a spus că discuțiile ar putea începe în orașul Yevlakh, la aproximativ 100 km nord de Khankendi, capitala regională Karabakh, numită Stepanakert de etnicii armeni.

Clădiri și vehicule au fost avariate de bombardamente în capitala regională Karabakh. De la sfârșitul anului 2020, 3.000 de ruși au monitorizat fragilul armistițiu, dar atenția Moscovei a fost distrasă de războiul din Ucraina.

Se estimează că 120.000 de etnici armeni trăiesc în enclava muntoasă. Rusia a declarat că soldații săi au mutat aproape 500 de civili din zonele cele mai expuse riscului, în timp ce separatiștii au spus că au ajutat la mutarea a 7.000 de civili.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`