Azerbaidjan a oprit acțiunile militare în Karabah, după capitularea separatiștilor armeni

Azerbaidjan a oprit acțiunile militare în Karabah, după capitularea separatiștilor armeni
Pe 19 septembrie 2023, Azerbaidjan a lansat o ofensivă militară asupra regiunii Nagorno-Karabah, o enclavă care îi aparține de jure, dar care este locuită predominant de etnici armeni. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Azerbaidjan a anunțat, miercuri, că a oprit acțiunile militare în enclava Nagorno-Karabah după decizia forțelor separatiste armene de a capitula și de a accepta un acord de încetare a focului ai cărui termeni semnalează că regiunea va reveni sub controlul autorităților de la Baku, relatează Reuters.

Azerbaidjan a oprit acțiunile militare în Karabah

Acordul a fost confirmat de ambele părți și prevede desființarea și dezarmarea forțelor separatiste, dar și organizarea de discuții cu privire la viitorul regiunii și al armenilor care trăiesc acolo.

Karabah, o enclavă din volatilul Caucaz de Sud, este recunoscută la nivel internațional ca aparținând Azerbaidjanului, dar o parte din ea a fost controlată de separatiștii armeni.

De teamă de ceea ce le-ar putea rezerva viitorul, mulțimi de etnici armeni și-au croit drum către aeroportul din Stepanakert, denumirea armeană a capitalei din Karabah, numită „Khakendi” de azeri. Alții s-au adăpostit cu ajutorul trupelor ruse de menținere a păcii.

Azerbaidjan, care marți a lansat o ofensivă militară pentru a prelua controlul deplin asupra enclavei, susține că intenționează să îi integreze pe cei 120.000 de etnici armeni din zonă și că drepturile lor vor fi protejate prin constituție.

Totuși, unii armeni, care au trecut prin două războaie după destrămarea Uniunii Sovietice, sunt sceptici în privința intențiilor azere, iar Armenia a acuzat Azerbaidjan că încearcă să epureze etnic teritoriul, o acuzație pe care Baku o neagă.

Victoria militară a Azerbaidjanului, care îi copleșea pe separatiștii armeni din punct de vedere numeric, ar putea provoca turbulențe politice în Armenia, acolo unde anumite forțe politice sunt nemulțumite că Erevanul nu a fost capabil să îi protejeze pe armenii din Karabah.

Premierul Nikol Pașinyan se confruntă deja cu apeluri la demisie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)
16:49 - Elena Lasconi, întrebată la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, dacă va fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar: „Vă garantez pentru guvernul de dreapta că acest lucru nu se va întâmpla” (VIDEO)
16:47 - Băsescu, despre promisiunea lui Ciolacu de reindustrializare a României: Păi, cine a dezindustrializat-o? Nu Năstase și PSD? / Cei care pretind că ne-am dat petrolul și gazele ca șpagă ca să intrăm în UE sunt niște lichele! (VIDEO)
16:38 - Incendiu de proporții în Vâlcea, pe Valea Oltului. Peste 10 hectare de pădure au fost afectate
16:21 - Băsescu: Mastodontul PSD-PNL se va menține. Cearta lor e o gogoașă. Fără Opoziție încă 4 ani va fi dezastru. Oamenii, dacă vor să vadă cum e fără Opoziție, să-și aducă aminte că-l voiau pe Bombo în Congo, că dominarea absolută a PSD le-a făcut mult rău (VIDEO)
16:07 - Facebook Messenger vine cu o actualizare spectaculoasă. Apelurile video HD și alte noutăți apar în 2024
16:04 - O nouă taxă pentru românii care locuiesc la bloc! Câți bani vor trebui să plătească în plus la întreținere: „Prima aberație a iernii”
15:56 - Ce este biletul zilei la pariuri online?
15:54 - Ce sunt serverele dedicate și când ai nevoie de unul?
15:39 - Lavrin Covaci (PSD), despre decizia ministrului Muncii de a trimite Corpul de Control la Casa de Pensii: „Se face în interesul beneficiarilor”