Azerbaidjan a convenit să extindă calendarul de retragere a forțelor armene din districtul Kalbacar. Situație incertă în Stepanakert, principalul oraș din Nagorno-Karabah
Azerbaidjan a convenit să prelungească până la 25 noiembrie termenul limită pentru retragerea forțelor armene din districtul Kalbacar al regiunii Nagorno-Karabah, transmite Euronews.
Azerbaidjan a convenit să extindă calendarul de retragere a forțelor armene din districtul Kalbacar
Kalbacar, cunoscut și ca Karvachar de către armeni, a fost cedat Azerbaidjanului ca parte din acordul de pace care a pus capăt unui război de șase săptămâni. Inițial, data de 15 noiembrie fusese fixată ca termen limită. Calendarul de retragere din districtele Aghdam și Lachin a rămas neschimbat.
Încă de la războiul care s-a sfârșit în anul 1994 și până la ciocnirile care au început în finalul lunii septembrie, toate cele trei districte erau controlate de către separatiștii armeni.
Anumite porțiuni de teritoriu din Nagorno-Karabah deja au fost predate Azerbaidjanului și, prin urmare, mai mulți armeni au experimentat ceea ce au trăit azerii în urmă cu 30 de ani. În schimb, armenii din alte zone ale regiunii – inclusiv din Stepanakert, principalul oraș din Nagorno-Karabah – sunt nevoiți să trăiască de acum într-o adevărată incertitudine.
Corespondentul Euronews Anelise Borgens a călătorit în orașul Stepanakert, cunoscut drept Khakendi de către azeri. Orașnul nu a fost predat Azerbaidjanului, dar o mare parte din cei 55.000 de cetățeni ai săi au fugit pe măsură ce frontul din Nagorno-Karabah se apropia de ei și casele lor.
Cu toate acestea, câțiva au decis să rămână.
„Unde altundeva aș putea să fiu? Sunt în casa mea. Nimeni nu poate să îmi spună nimic”, a afirmat o femeie.
În urmă cu o săptămână, guvernul armean a explicat că nu a avut altă opțiune decât să semneze acordul de încetare a focului ce a fost intermediat de Moscova, invocând îngrijorări legate de capacitatea sa de păstra controlul asupra vreunui teritoriu în cazul în care luptele ar fi continuat. După semnarea înțelegerii, la Erevan au avut loc proteste masive.
Noul acord prevede, totodată, și desfășurarea a 2.000 de trupe ruse de menținere a păcii în regiune. Kremlinul a precizat că președintele rus Vladimir Putin a cerut Azerbaidjanului și să protejeze sanctuarele creștine din zonele cu populație majoritar musulmană.
Locuitorii capitalei armene, Erevan, au aprins candele în Piața Libertății, sâmbătă seară, în memoria trupelor ucise în Nagorno-Karabah. Armenia a anunțat că a pierdut 2.317 soldați în ciocnirile cu Azerbaidjan, dar chiar și așa există soldați armeni care susțin că nu ar fi trebuit să se predea.
„Urma să câștigăm… Am fi putut câștiga”, a insistat sergentul Levon Gevorgyan. „Aveam nevoie doar de niște ajutor sau sprijin. Oamenii din acest oraș micuț luptau împotriva Azerbaidjanului, a Turciei… a teroriștilor din diverse țări”, a adăugat el.
Deși luptele din regiune s-au calmat, multă lume se întreabă cât timp va dura pacea.