Avioane militare rusești au perturbat joi dronele americane implicate în operațiuni împotriva grupării Stat Islamic din Siria, într-un incident care a avut loc pentru a doua oară în mai puțin de 24 de ore, scrie CNN.
Joi, o dronă americană MQ-9 Reaper se afla într-o misiune împotriva unor ținte ISIS din nord-vestul Siriei când a fost interceptată de avioane de luptă rusești, conform declarațiilor generalului Alex Grynkewich din cadrul US Air Force. Unul dintre avioanele rusești a deschis focul cu rachete de semnalizare în fața dronei americane, într-o aparentă încercare de a o lovi, ceea ce a forțat drona să efectueze manevre de evitare.
Colonelul Michael Andrews, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al Forțelor Aeriene, a declarat că cele două avioane de luptă rusești, un SU-45 și un SU-35, s-au angajat timp de aproape o oră într-o interacțiune „susținută” și „neprofesionistă”. Înregistrarea video a incidentului, dată publicității de forțele aeriene americane, prezintă două avioane de luptă rusești care zboară în apropierea dronei americane. Unul dintre avioanele de vânătoare lansează apoi o serie de rachete de semnalizare în timp ce trece deasupra dronei.
For the 2nd consecutive day, Russian military fighter aircraft engaged in unprofessional behavior with U.S. aircraft over Syria. Please see the video of today’s encounter.
For the full statement by Lt. Gen. Alex Grynkewich, Commander, 9th AF (AFCENT) visit https://t.co/Kv64rtJgUt pic.twitter.com/OXwM78DKGV— US AFCENT (@USAFCENT) July 6, 2023
„Aceste evenimente reprezintă un alt exemplu de acţiuni neprofesioniste şi nesigure ale forţelor aeriene ruseşti care operează în Siria şi care ameninţă siguranţa atât a forţelor Coaliţiei, cât şi a celor ruseşti”, a declarat Grynkewich într-un comunicat. „Îndemnăm forţele ruseşti din Siria să înceteze acest comportament nesăbuit şi să adere la standardele de comportament care este de aşteptat din partea unei forţe aeriene profesioniste, astfel încât să ne putem relua concentrarea asupra înfrângerii durabile a ISIS” – a transmis Washingtonul.
Incidentul a avut loc la o zi după ce trei avioane de luptă rusești au întrerupt trei drone americane în timpul unui zbor deasupra Siriei. În timpul întâlnirii de miercuri, avioanele rusești au efectuat lansări de rachete de semnalizare în apropierea dronelor americane, ceea ce a determinat dronele să efectueze manevre de evitare. De asemenea, un avion de vânătoare rus a activat postcombustia în fața unei drone americane, limitând capacitatea operatorului dronei de a menține siguranța aeronavei.
Potrivit CNN, SUA nu au fost singura țintă a hărțuirii din partea armatei ruse. Joi, un avion de vânătoare rusesc SU-35 a avut o „interacțiune neprofesională” cu două avioane de vânătoare franceze Rafale, care executau o misiune în apropierea graniței dintre Irak și Siria, conform contului oficial de Twitter al forțelor armate franceze. Avioanele de vânătoare franceze au efectuat manevre pentru a evita riscul de accident, conform informațiilor furnizate de armata franceză.
#Chammal | Le 06/07, 2 Rafale 🇫🇷 en mission de protection à la frontière irako-syrienne ont réagi à une interaction non-professionnelle de la part d’un SU-35 🇷🇺.
Les pilotes 🇫🇷 ont manœuvré afin de maîtriser le risque d’accident avant de poursuivre leur patrouille. pic.twitter.com/jJPvKMutUl
— Armée française – Opérations militaires (@EtatMajorFR) July 6, 2023
Atât SUA, cât și Rusia operează în Siria, SUA ca parte a coaliției anti-ISIS, iar Rusia în sprijinul președintelui sirian Bashar al-Assad. În ultimii ani, SUA și Rusia au folosit o linie de comunicare între cele două armate din Siria pentru a evita incidentele sau întâlnirile neintenționate care pot duce involuntar la escaladare. Însă acțiunile militare rusești în Siria au ridicat îngrijorări din ce în ce mai mari în ceea ce privește respectarea protocoalelor de deconflictualizare, inclusiv zborurile executate în proximitatea bazelor militare americane din Siria.
În aprilie, un oficial american a remarcat că piloții ruși adoptă un comportament mai agresiv care pare să facă parte dintr-un „nou mod de operare”. Aceste acțiuni agresive nu s-au limitat doar la Siria, ci s-au întâmplat și în afara acestei regiuni. În luna martie, un avion de vânătoare rusesc de tip SU-27 s-a ciocnit cu o dronă americană MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. Coliziunea a cauzat avarierea elicei dronei, ceea ce a dus la prăbușirea acesteia în apă.