Avertizare MAE: Poluarea atmosferită din Priștina a atins un nivel periculos pentru sănătatea umană

Avertizare MAE: Poluarea atmosferită din Priștina a atins un nivel periculos pentru sănătatea umană
foto: Pixabay

Poluare excesivă în Priștina. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească înRepublica Serbia/Kosovo că măsurătorile efectuate pe plan local au indicat o poluare atmosferică în Priștina la un nivel periculos pentru sănătatea umană.

Poluare extrem de gravă în Priștina

Nivelul de poluare atmosferică în Priștina depășește semnificativ limitele admise, existând un risc pentru sănătatea umană. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia, Kosovo să amâne pe cât posibil deplasarea.

“Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Biroului de Legătură al României la Priștina: +38338604272, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de permanență al Biroului de Legătură al României la Priștina: +38349415780.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internethttp://belgrad.mae.ro,www.mae.roşi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!””, transmite AME.

De ce se confruntă însă capitala Kosovo cu o poluare masivă?

Nu este pirma dată când Priștina este acoperită de smog. Potrivit unor experți citați deReuters, Priștina a fost tot timpul poluată, dar problema smog-ului a intrat în atenție abia în ultimii ani.

Poluarea este cauzată în principal de două centrale termice de la periferia orașului. Kosovo deține a cincea cea mai mare rezervă de lignit din lume și utilizează cărbunele pentru a produce energie. Numeroase gospodării îl folosesc la încălzire deoarece este cel mai ieftin combustibil disponibil.

Un studiu al Băncii Mondiale din 2013 arată că poluarea din Kosovo provoacă anual 852 de decese premature și 318 noi cazuri de bronșită, potrivit G4MEdia.

Reuters menționează că orașele Sarajevo, Tuzla și Zenica din Bosnia și capitala Macedoniei, Skopje, înregistrează niveluri similare de poluare. Un studiu recent arată că 16 centrale pe bază de lignit din fosta Iugoslavie poluează la fel de tare ca 296 de centrale din Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`