Rusia a bombardat substațiile de lângă două centrale nucleare din vestul Ucrainei, situația fiind asemănătoare cu cea de la Zaporojie, susține inginerul ucrainean în energetică de origine română Daniel Mecineanu.
Expertul ucrainean Daniel Mecineanu consideră că riscul unor explozii nucleare lângă frontierele Ucrainei cu UE nu poate fi neglijat.
În același timp, bombardamentele Kremlinului se desfășoară conform unui plan, având ca scop să depopuleze Ucraina și să demotiveze rezistența militară.
Specialistul susține pentru Libertatea că Ucraina are nevoie de un „Rammstein” energetic pentru a rezista în continuare și a evita pustiirea orașelor mari, adică de un format internațional care să presupună oferirea de echipamente pentru energie pe modelul celui care presupune oferirea de echipamente militare.
Daniel Mecineanu este inginer în energetică, cercetător în domeniul energiei, specialist în centrale electrice, rețele electrice și energie regenerabilă, cu studii în Ucraina și Franța.
Este etnic român, originar din regiunea Odesa, și a reușit să-și facă o carieră pe teritoriul UE în domeniul cercetării și ingineriei electrice.
Specialistul spune că Ucraina nu publică multe informații despre consecințele reale ale atacurilor rusești asupra propriului sistem electric, însă tendințele generale sunt mai mult decât triste.
„La început, în octombrie, au bombardat substațiile și transformatoarele, legătura dintre sistemul național și cele locale, adică sistemul de distribuire. Vorbim de liniile mari care leagă centralele cu sistemul și restul încrengăturilor.
S-a pierdut o serie de legături în interiorul sistemului electric. A urmat bombardarea unor surse de producere a energiei electrice în multe regiuni.
Au apărut pene de curent, apoi întreruperi planificate, mulți au rămas în întuneric”, arată Daniel Mecineanu, precizând că Kremlinul are un plan clar de distrugere a sistemului electric ucrainean.
Specialistul de etnie română susține că bombardamentele din 15 noiembrie au aprofundat și mai mult problemele Ucrainei, fiind vizate alte substații, în special din vestul țării.
La două centrale nucleare din vestul Ucrainei au fost oprite reactoarele, în urma bombardamentelor.
În vestul Ucrainei funcționează două centrale nucleare mari: cea de la Rovno, mai aproape de frontiera cu Belarus și Polonia, și cea de la Hmelnițki, aflată la 230 de kilometri de frontiera cu România.
În timpul ultimei bombardări masive cu rachete a Ucrainei, Rusia a defectat sau a distrus total unele substații ale celor două centrale nucleare din vest.
„Nu au fost bombardate centralele, ci substațiile. Centralele au pierdut legătura cu sistemul electric național. A fost pornită alimentarea cu ajutorul generatoarelor diesel.
Este exact ceea ce se întâmpla la Zaporojie în vara anului curent”, povestește inginerul ucrainean de etnie română.
La 16 noiembrie directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a anunțat că la centralele nucleare din vestul Ucrainei au fost oprite reactoarele în regim de urgență în urma bombardamentelor cu rachete ale Rusiei.
Centrala nucleară Hmelnițki, aflată la 230 de kilometri de frontiera cu România, a pierdut legătura cu sistemul electric ucrainean timp de 9 ore, fiind alimentată în regim de urgență cu ajutorul generatoarelor diesel, oprind două reactoare.
După eliberarea Hersonului, în Odesa curentul electric este întrerupt tot mai des, energia fiind împărțită între cele două regiuni. „Sunt întreruperi de curent electric mai mari de 24 de ore în regiunea Odesa”, povestește Mecineanu.
Situația va deveni tot mai dramatică în orașele mari ale Ucrainei în contextul distrugerii de către Rusia a sistemului electric, prognozează specialistul. „Mă refer la Kiev, Zaporojie, Harkov, Odesa, Dnipro și alte orașe, în care oamenii sunt dependenți total de energia electrică.
Să nu uităm că fără energie electrică nici apă nu va fi în orașe și nici canalizarea nu va funcționa. Totul se bazează pe pompe electrice, nici nu mai vorbesc de încălzire.
În aceste orașe, cu o populație de peste un milion de locuitori, va fi imposibil de locuit, în primul rând din motive igienice”, povestește Mecineanu, confirmând temerile privind un nou val de refugiați sau strămutați intern.
„A spus-o recent și Zelenski și așa este într-un fel: dacă toți vor pleca din Ucraina care-i rostul să-ți aperi țara? Soldații vor pierde motivația, ei își apără soțiile, mamele și copii, și nu niște teritorii pustiite”, explică Mecineanu.