Avertismentul SUA: Iranul ar putea lansa un atac „semnificativ” asupra Israelului în această săptămână

Avertismentul SUA: Iranul ar putea lansa un atac „semnificativ” asupra Israelului în această săptămână
Foto: Hepta - DPA Images / Belal Salem

Casa Albă a avertizat cu privire la un atac iminent iranian asupra Israelului, pe măsură ce tensiunile din Orientul Mijlociu continuă să escaladeze. Armata israeliană a declarat că se află în „alerta maximă”.

Iranul ar putea lansa un atac „semnificativ” asupra Israelului

Iranul ar putea efectua atacuri „semnificative” asupra Israelului încă din „în această săptămână”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Statelor Unite, John Kirby.

„Trebuie să fim pregătiți pentru ceea ce ar putea fi un set semnificativ de atacuri”, a spus el reporterilor, adăugând că Washingtonul împărtășește evaluările israeliene că o astfel de mișcare „ar putea fi săptămâna aceasta”, scrie DW.com.

Kirby a vorbit după ce președintele american Joe Biden a purtat discuții cu liderii Regatului Unit, Franței, Germaniei și Italiei, în care a discutat despre perspectiva unei încetări a focului în Gaza și modalități de a reduce tensiunile din Orientul Mijlociu .

Apelul, a spus Kirby, a fost „în mare parte pentru ca toți liderii să repete ceea ce au spus înainte în ceea ce privește reafirmarea apărării Israelului” și „să trimită un mesaj puternic că nu dorim să vedem o creștere a violenței, niciun atac al Iranul sau împuterniciții săi”.

Israelul s-a pregătit pentru un atac major

Luni, o declarație comună emisă de președintele Biden și de cei patru lideri europeni spunea: „Am cerut Iranului să renunțe la amenințările sale permanente cu un atac militar împotriva Israelului și am discutat despre consecințele grave pentru securitatea regională în cazul în care ar avea loc un astfel de atac”.

Israelul s-a pregătit pentru un atac major după ce liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis luna trecută la Teheran, atrăgând jurăminte de „pedeapsă” din partea Iranului. Cu o zi înainte, o lovitură israeliană la Beirut a ucis un comandant superior al Hezbollah.

Israelul nu a confirmat și nici nu a negat că se află în spatele uciderii lui Haniyeh, dar guvernul israelian a promis anterior să-l omoare pe el și pe alți oficiali de rang înalt Hamas pentru rolul lor în atacurile teroriste ale grupului din 7 octombrie.

SUA își mărește prezența militară în Orientul Mijlociu

Totuși, simultan, SUA își creștea rapid prezența militară în regiune în așteptarea unui atac iranian.

Duminică, Pentagonul a declarat că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat ca USS Abraham Lincoln, un portavion echipat cu avioane de luptă F-35, și navele care îi însoțesc, să „accelereze” desfășurarea acestuia în Golful Persic. Pe drum era și USS Georgia, un submarin echipat cu rachete ghidate.

Tot luni, cancelarul german Olaf Scholz a susținut o convorbire telefonică cu noul președinte iranian Masoud Pezeshkian în care a subliniat necesitatea unei încetări a focului în Gaza și a întoarcerii ostaticilor deținuți de Hamas.

„Acesta ar fi o contribuție importantă la de-escaladarea regională”, i-a spus Scholz lui Pezeshkian, potrivit unei declarații a guvernului german. „Spirala violenței din Orientul Mijlociu trebuie acum ruptă; orice altceva ar reprezenta un risc incalculabil pentru țările și oamenii din regiune”.

Israelul este în „alerta maximă”, pregătirile în curs la Haifa

În urma declarațiilor lui Kirby la Washington, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că Israelul se află în „alerta maximă” și ia „în serios” amenințările iraniene, dar că în prezent nu există modificări ale „orientărilor frontului intern” pentru civili.

În Haifa, orașul-port israelian aflat la doar 30 de kilometri sud de granița cu Liban și, prin urmare, în raza de acțiune a rachetelor Hezbollah, pregătirile pentru un atac al Iranului și al aliaților săi sunt deja în derulare.

Orașul a înființat adăposturi antiaeriene pentru zeci de mii de oameni dotate cu generatoare, Wi-Fi, rezerve de apă și provizii de prim ajutor. Unele dintre adăposturi, adesea în garaje subterane transformate, au chiar creșe pentru a distra copiii mici și rechizite pentru a dura câteva zile.

„Ne aşteptăm la o reacţie din partea Iranului sau Hezbollah şi presupunem că se va întâmpla ceva”, a declarat Leonid Reznik, ofiţerul şef de protecţie împotriva catastrofelor din Haifa, pentru agenţia de presă AFP. „Nu vor rămâne inactivi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`