Avertismentul specialiștilor: Depăşirea pragului de încălzire a climei cu 1,5°C va avea consecinţe ireversibile

Publicat: 10 10. 2024, 23:56
Sursa foto: Shutterstock

Depășirea chiar şi temporară a temperaturilor, dincolo de pragul de 1,5°C, limita considerată a fi cea mai sigură de către oamenii de ştiinţă, ar avea ”consecinţe ireversibile” pentru viitorul omenirii, au declarat autorii unui studiu citat de AFP.

Descoperirile, care au decurs de trei ani, sunt urgente, deoarece obiectivul de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 ° C peste nivelurile preindustriale nu mai este atins.

Emisiile de gaze cu efect de seră care captează căldura trebuie să se reducă aproape la jumătate până în 2030 dacă lumea dorește să atingă 1,5 °C – ținta mai ambițioasă consacrată în Acordul climatic de la Paris din 2015.

Depășirea pragului de 1,5C este văzută ca inevitabilă de către oamenii de știință și factorii de decizie.

Acest nou studiu, publicat în revista Nature, avertizează împotriva „excesului de încredere” într-un astfel de scenariu atunci când pericolele nu sunt pe deplin apreciate.

O depășire ar putea declanșa impacturi care durează sute, dacă nu mii de ani, sau ar putea traversa „puncte de cotitură” care provoacă schimbări mari și ireparabile în sistemul climatic al Pământului, avertizează oamenii de știință.

Nivelul mării ar putea crește cu încă 40 de centimetri (16 inchi) dacă se depășește 1,5°C timp de un secol, au spus autorii, o diferență existențială pentru națiunile insulare vulnerabile de la nivel scăzut.

„Pentru majoritatea indicatorilor climatici, există consecințe ireversibile din cauza depășirii temporare, de exemplu, a limitei de 1,5 grade”, a declarat Schleussner de la Institutul Internațional de Analiză a Sistemelor Aplicate din Austria.

„Chiar dacă ai redus din nou temperaturile, lumea la care ne uităm nu este la fel ca și cum nu ai fi depășit.”

Luate împreună, angajamentele existente ale lumii pentru acțiunea climatică ar avea ca rezultat o încălzire de aproape 3°C până în 2100, potrivit ONU.

Pentru a ajunge la 1,5 C, emisiile trebuie să fie la zero net până în 2050, ceea ce înseamnă echilibrarea cantității de dioxid de carbon produsă cu cantitatea pe care umanitatea o poate elimina din atmosferă prin intermediul tehnologiei.

Acest proces, cunoscut sub numele de îndepărtare a carbonului, ar trebui extins masiv pentru a reduce temperatura globală înapoi în cazul unei depășiri, ceva care este departe de a fi garantat.