Avertismentul specialiștilor: Depăşirea pragului de încălzire a climei cu 1,5°C va avea consecinţe ireversibile

Avertismentul specialiștilor: Depăşirea pragului de încălzire a climei cu 1,5°C va avea consecinţe ireversibile
Sursa foto: Shutterstock

Depășirea chiar şi temporară a temperaturilor, dincolo de pragul de 1,5°C, limita considerată a fi cea mai sigură de către oamenii de ştiinţă, ar avea ”consecinţe ireversibile” pentru viitorul omenirii, au declarat autorii unui studiu citat de AFP.

Descoperirile, care au decurs de trei ani, sunt urgente, deoarece obiectivul de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 ° C peste nivelurile preindustriale nu mai este atins.

Emisiile de gaze cu efect de seră care captează căldura trebuie să se reducă aproape la jumătate până în 2030 dacă lumea dorește să atingă 1,5 °C – ținta mai ambițioasă consacrată în Acordul climatic de la Paris din 2015.

Depășirea pragului de 1,5C este văzută ca inevitabilă de către oamenii de știință și factorii de decizie.

Acest nou studiu, publicat în revista Nature, avertizează împotriva „excesului de încredere” într-un astfel de scenariu atunci când pericolele nu sunt pe deplin apreciate.

O depășire ar putea declanșa impacturi care durează sute, dacă nu mii de ani, sau ar putea traversa „puncte de cotitură” care provoacă schimbări mari și ireparabile în sistemul climatic al Pământului, avertizează oamenii de știință.

Nivelul mării ar putea crește cu încă 40 de centimetri (16 inchi) dacă se depășește 1,5°C timp de un secol, au spus autorii, o diferență existențială pentru națiunile insulare vulnerabile de la nivel scăzut.

„Pentru majoritatea indicatorilor climatici, există consecințe ireversibile din cauza depășirii temporare, de exemplu, a limitei de 1,5 grade”, a declarat Schleussner de la Institutul Internațional de Analiză a Sistemelor Aplicate din Austria.

„Chiar dacă ai redus din nou temperaturile, lumea la care ne uităm nu este la fel ca și cum nu ai fi depășit.”

Luate împreună, angajamentele existente ale lumii pentru acțiunea climatică ar avea ca rezultat o încălzire de aproape 3°C până în 2100, potrivit ONU.

Pentru a ajunge la 1,5 C, emisiile trebuie să fie la zero net până în 2050, ceea ce înseamnă echilibrarea cantității de dioxid de carbon produsă cu cantitatea pe care umanitatea o poate elimina din atmosferă prin intermediul tehnologiei.

Acest proces, cunoscut sub numele de îndepărtare a carbonului, ar trebui extins masiv pentru a reduce temperatura globală înapoi în cazul unei depășiri, ceva care este departe de a fi garantat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Cine este individul care l-a omorât pe Cătălin, șoferul din Prahova. Bărbatul a mai avut probleme cu legea
23:36 - Ministrul Adrian Câciu, despre riscul de a pierde 1,1 miliarde de euro din PNRR: „Toate se vor rezolva, avem o perioadă de șase luni”
22:59 - Călin Popescu-Tăriceanu, achitat de ÎCCJ în dosarul mitei de 800.000 de dolari
22:38 - România datorează o sumă uriașă țărilor în care au ales să se trateze românii. Lista statelor care trebuie să primească cei mai mulți bani
22:21 - Diana Buzoianu (USR), despre scandalul Nordis: „Degeaba venim cu demisiile pe masă dacă nu rezolvăm problemele de fond”
22:09 - Tănase Stamule (PNL), despre Nelu Tătaru: Dacă există probe, va plăti, dacă nu există, va câștiga în Instanță. Poate rămâne membru de partid, dar nu poate candida la nimic și nu mai poate ocupa o funcție de conducere (VIDEO)
22:07 - Pepe, atac furibund la adresa fostei soții, după ce a fost chemat din nou la tribunal: „Dacă îi dau fetele două săptămâni, nu știe ce să facă cu ele”
21:46 - Florin Bodog (PSD), despre acuzațiile de corupție care îl vizează pe Nelu Tătaru: „E greu pentru orice lider de partid să explice aceste gesturi” (VIDEO)
21:40 - Mircea Hava, despre coaliția PSD-PNL: „Dacă mă întrebați pe mine, mâine aș pleca de la guvernare / Ar fi excepțional să despărțim odată apele” (VIDEO)
21:19 - Aurora boreală, vizibilă pe cerul României, în această noapte. Cum de are loc acest fenomen și ce ne recomandă specialiștii