Avertismentul OMS: Vaccinurile nu sunt suficiente pentru oprirea pandemiei COVID-19

Avertismentul OMS: Vaccinurile nu sunt suficiente pentru oprirea pandemiei COVID-19
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că Omicron „se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut cu nicio variantă anterioară”, și a cerut lumii să folosească toate instrumentele disponibile pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Avertismentul șefului OMS

„Trebuie să fiu foarte clar: vaccinurile singure nu vor scoate nicio țară din această criză”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Nu sunt vaccinuri în loc de măști, distanță, ventilație sau igiena mâinilor. Fă totul. Fă-o în mod consecvent. Fă-o bine”, a spus el într-o conferință de presă marți.

El a evidențiat încă o dată inechitatea vaccinurilor, multe țări occidentale care se întrec pentru a lansa campanii de vaccinare, în timp ce multe țări mai sărace încă nu au administrat primele doze, scrie euronews.

„Permiteți-mi să fiu foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de rapel. Suntem împotriva inechității vaccinurilor”, a spus dr. Tedros.

„Este o chestiune de prioritizare. Oferirea de doze de rapel grupurilor cu risc scăzut de boală gravă sau deces pune pur și simplu în pericol viața celor cu risc ridicat care încă așteaptă primele doze”, a insistat el.

El a subliniat că 41 de țări încă nu au reușit să vaccineze 10% din populație și 98 de țări nu au atins pragul de 40%. „Dacă punem capăt inechității, punem capăt pandemiei. Dacă permitem inechității să continue, permitem pandemiei să meargă înainte”, a insistat el.

Omicron „ar putea copleși” sistemele de sănătate

Țările din Europa și din restul lumii au adoptat restricții suplimentare pentru a combate răspândirea COVID-19, și în special noua variantă Omicron.

„Șaptezeci și șapte de țări au raportat acum cazuri de Omicron, dar realitatea este că Omicron este probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat”, a spus Ghebreyesus.

Varianta Omicron ar putea deveni dominantă

El a adăugat că OMS este îngrijorată de faptul că unii consideră Omicron ca fiind mai benign decât alte tulpini.

„Chiar dacă Omicron provoacă simptome mai puțin severe, numărul cazurilor ar putea copleși din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a spus el.

Potrivit lui Abdi Mahamud, manager de incidente la OMS, răspândirea variantei este de așa natură încât ar putea deveni majoritară în unele țări europene până la jumătatea lunii decembrie, când încă se confruntă cu impactul celui de-al cincilea val de infecție cauzat de varianta Delta. .

Între timp, miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se așteaptă ca Omicron să fie varianta dominantă de coronavirus în bloc până la jumătatea lunii ianuarie.

Dar von der Leyen a spus că este încrezătoare că UE are „puterea” și „mijloacele” pentru a depăși boala, cu peste 66% din populația UE acum complet vaccinată.

„La fel ca mulți dintre voi, sunt tristă că încă o dată acest Crăciun va fi umbrit de pandemie”, a spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)