Avertismentul OMS: Urmează o toamnă şi o iarnă dificile, după o triplare a îmbolnăvirilor de covid-19

Avertismentul OMS: Urmează o toamnă şi o iarnă dificile, după o triplare a îmbolnăvirilor de covid-19
Foto: Pixabay

OMS avertizează marţi că va urma o toamnă şi o iarnă ”dificile”, în urma unei triplări, în ultmele şase săptămâni, a îmbolnăvirilor de covid-19.

Avertismentul transmis de șeful OMS

”Covid-19 rămâne o boală rea care poate fi mortală”, avertizează directorul OMS Euroopa Hans Kluge. Numărul cazurilor de covid-19 în cele 53 de ţări care fac parte din filială – mai multe în Asia Centrală – s-a triplat în ultimele trei săptămâni şi ”se apropie de trei milioane de cazuri înregistrate săptămâna trecută”, reprezentând aproape jumătate din total la nivel mondial.

Potrivit OMS Europa, creşterea numărului cazurilor de covid-19 urmează să continue în lunile următoare, din cauza sfârşitului vacanţei de vară, redeschderii şcolilor şi faptului că interacţiuni sociale au loc în maimare măsură în spaţii închise, pe măsură ce temperatura scade.

Pe lângă o ”scădere a supravegherii virusului” SARS-CoV-2, o astfel de creştere prevestreşte ”o toamnă şi o iarnă dificile” în regiunea Eurpa a OMS, avertizează Hanss Kluge.

El îndeamnă statele ”să răspundă în mod urgent” lacunelor în supravegherea pandemiei şi să acţioneze acum, pentru a evita decese care pot fi împiedicate şi perturbări grave în sistemee de sănătate. ”Aşteptarea toamnei pentru a acţiona va fi prea târziu”, subliniază el.

Radu Țincu, pe B1 TV, despre noul val de COVID-19 și actualele variante ale virusului

Actualele variante ale virusului SARS-CoV-2 s-au schimbat și mai mult în simptomatologie, a declarat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Întrebat dacă schimbă situația studiul britanic care arată că simptomatologia COVID-19 s-a modificat, medicul a explicat: „Schimbă cu ceva, pentru că ne spune că aceste variante virale își modifică, pe de o parte, structura, dar pe de altă parte își modifică și capacitatea de infecțiozitate sau locul unde acționează. Dacă discutăm de varianta Omicron, într-adevăr, durerea de gât a fost simptomul preponderent. De ce acest lucru? Pentru că Omicron se multiplica la nivelul faringelui, nu mai cobora atât de profund în căile aeriene așa cum o făcea varianta Delta, care producea o bronhopneumonie virală”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`