Avertismentul epidemiologului şef al Suediei: „Este periculos să crezi că un vaccin va rezolva toate problemele”

Publicat: 23 10. 2020, 22:13
Foto: pixabay.com

Anders Tegnell, epidemiologul şef al Suediei, a declarat că apariția unui vaccin anti-COVID nu va fi îndeajuns încât să stopeze pandemia.

Epidemiologul şef al Suediei, despre vaccinul anti-coronavirus

„Este periculos să crezi că un vaccin împotriva COVID-19 va rezolva toate problemele pe care le presupune boala. Toate vaccinurile au puncte forte și puncte slabe. Un vaccin ne poate oferi posibilitatea de a reduce infecția, dar a scăpa de ea este cu totul altă problemă.

Aceasta este o boală neregulată. Este dificil să știți ce este corect și greșit, deoarece virusul se răspândește inegal. Dar cred în continuare că putem menține infecția la un nivel ușor de gestionat în Suedia”, a declarat Tegnell într-un interviu.

De la debutul pandemiei, Suedia a înregistrat în jur de 107.000 de cazuri de coronavirus şi aproximativ 5.900 de decese.

Suedia nu le mai recomandă persoanelor vârstnice să se autoizoleze

Autoritățile suedeze fac, din nou, notă discordantă în ceea ce privește măsurile restrictive anti-COVID 19. Guvernul de la Stockholm a anunțat joi că persoanelor vârstnice din această țară nu li se va mai recomanda să se autoizoleze. Potrivit acestora, mare parte din populație este deja imunizată, iar rata de infectare este mult mai mică decât în primăvară. Totodată, specialiștii din Suedia spun că izolarea are efecte grave asupra sănătății mintale, transmite Reuters.

Efectele grave asupra sănătății mintale, dar și faptul că rata de infectare cu SARS-CoV-2 a coborât mult față de perioada de vârf din primăvară îi fac pe specialiștii suedezi să considere că aceasta este cea mai bună soluție pentru seniorii lor.

Agenția de Sănătate Publică a Suediei afirmă însă că nu vede dovezi privind un al doilea val al pandemiei în această țară. Acest lucru se datorează și faptului că Suedia nu a impus niciodată carantina, ci a făcut doar recomandări populației. Și, deși la un moment dat rata decesului era mai mare ca in țările în care toată lumea stătea izolată la domiciu, rata imunizării în Suedia este acum mult mai mare ca în restul Europei.

În acest moment, populației îi este recomandată doar evitarea adunărilor numeroase, statul în casă în cazul prezentării unor simptome de îmbolnăvire și respectarea distanțării fizice.

Alexandru Rafila: România ar trebui să adopte modelul suedez

Alexandru Rafila, președinteleSocietățiiRomâne deMicrobiologiea declarat căRomânia ar trebui să adopte modelul suedez, cu reguli relaxate în ceea ce privește pandemia de COVID-19, deoareceacolo se înregistrează cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană, iar cetățenii respectă măsurile de siguranță fără a le fi impuse.

„Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. ÎnSuediaacum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte foarte mare. Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. (…) Un lockdown total este o măsură foarte împovorătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, a declaratAlexandru Rafilala România TV.