Organizația Mondială a Sănătății, a anunţat vineri că investighează mai multe cazuri de boală hepatică severă la copii, care au fost depistate în Spania, Marea Britanie și Irlanda. Unele cazuri au necesitat transferuri în centre medicale specializate în boli pentru tratarea ficatului, iar şase copii au fost supuşi unui transplant.
Specialiştii cred că ar putea fi legată de un tip de virus asociat în general cu răceala.
În ceea ce privește cazurile de hepatită din Spania „Trei cazuri de hepatită s-au depistat la copii de 2 şi 7 ani, în Spania. Aceştia provin din Madrid, Castilia-La Mancha şi Aragon. În prezent, aceştia sunt trataţi la spitalul La Paz din Madrid, specializat în astfel de boli. Testele de laborator au arătat faptul că nu vorbim despre un tip de hepatită cunoscut şi se investighează cauzele acesteia. Există mai multe ipoteze pe masa cercetătorilor din Marea Britanie, dar şi din Spania, iar cea mai puternică ipoteză este aceea că acest nou tip de hepatită este declanşată de un virus. Se studiază grupul de viruşi, dar nu se exclude din acest studiu şi virusul de coronavirus. În niciun caz dintre cei depistaţi cu acest nou tip de hepatită, nu se află vaccinaţi care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19. Pentru a investiga acest nou tip de hepatită, Ministerul Sănătăţii din Spania a emis un formular epidemoilogic pe care toţi din sistemul medical din Spania trebuie să îl folosească pentru a se putea depista în cel mai rapid mod cu putinţă toate aceste cazuri de hepatită, din ianuarie 2022 până în prezent. Această alertă medicală este doar pentru personalul medical, iar Ministerul Sănătăţii din Spania îi roagă pe părinţi să nu intre în panică”, conform Antena 3.
Marea Britanie a investigat peste 70 de cazuri în care copiii au suferit de hepatită sau inflamație hepatică.
„Testele de laborator au exclus virusurile hepatitei de tip A, B, C și E care de obicei cauzează astfel de boli. Oficialii spun că nu sunt conștienți de călătoriile internaționale sau de alți factori care ar fi putut pune copiii în pericol. Dar ei au remarcat că a existat o creștere recentă a răspândirii adenovirusurilor. Există zeci de adenovirusuri, multe dintre ele asociate cu simptome asemănătoare răcelii, febră, dureri în gât și ochi inflamați. Dar unele versiuni pot declanșa alte probleme, inclusiv în stomac și intestine.
Anterior, adenovirusurile au fost legate de hepatită la copii, dar mai ales la copiii cu sisteme imunitare slăbite. Unii dintre copiii europeni au fost testați pozitiv pentru adenovirus, iar unii au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Dar este nevoie de mai multe cercetări de laborator pentru a explora eventualele asocieri cu viruși specifici, a anunțat OMS.