Avertisment OMS: Nu folosiți înlocuitori de zahăr dacă încercați să slăbiți. Pot dăuna sănătății pe termen lung

Publicat: 25 05. 2023, 14:07
Sursa Foto: Freepik.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că o investigare sistematică a dovezilor disponibile arată că utilizarea îndulcitorilor „nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii”, notează antena3.ro.

OMS: Nu folosiți înlocuitori de zahăr dacă încercați să slăbiți

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu îi ajută pe oameni să-și controleze greutatea pe termen lung. Am observat o ușoară reducere a greutății corporale pe termen scurt, dar aceasta nu va fi susținută”, a declarat Francesco Branca, director al departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS.

Potrivit acestuia, ghidul se aplică tuturor, cu excepția celor care au deja diabet, deoarece niciunul dintre studii nu a inclus persoane cu diabet și nu s-a putut face o evaluare.

Mai mult decât atât, revizuirea a constatat faptul că ar exista „potențiale efecte nedorite” în urma utilizării pe termen lung a înlocuitorilor de zahăr, precum un risc ușor crescut de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare.

Chiar și așa, „această recomandare nu este menită să comenteze siguranța consumului”, a spus Francesco Branca.

„Ceea ce spune această recomandare este că, dacă suntem în căutarea unei reduceri a obezității, a controlului greutății sau a riscului de boli netransmisibile, este ceva ce, din păcate, știința nu a putut demonstra”, a specificat acesta, menționând că „nu va produce efectele pozitive asupra sănătății pe care unii oameni le-ar putea căuta”.

În anul 2015, Organizația Mondială a Sănătății a emis îndrumări privind consumul de zahăr, recomandând ca adulții și copiii reducă aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul total de energie. Se pare că interesul pentru alternativele la zahăr s-a intensificat în urma acestei recomandări.

„Acest nou ghid se bazează pe o evaluare minuțioasă a celor mai recente literaturi științifice și subliniază faptul că utilizarea îndulcitorilor artificiali nu este o strategie bună pentru a obține o pierdere în greutate prin reducerea aportului de energie din alimentație”, a declarat cercetătorul în domeniul nutriției Ian Johnson, cercetător emerit la Quadram Institute Bioscience, fostul Institute of Food Research, din Norwich, Regatul Unit.