Avertismentul OMS: „Riscăm să revenim la izolare dacă relaxăm inadecvat restricţiile”

Avertismentul OMS: Riscăm să revenim la izolare dacă relaxăm inadecvat restricţiile

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat, miercuri, despre riscurile reîntoarcerii la blocare dacă țările care ies din restricții pandemice nu gestionează tranzițiile „extrem de atent și într-o abordare pe etape”.

Directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus a enumerat o serie de pași necesari înainte ca țările să ridice măsurile menite să controleze răspândirea bolii respiratorii COVID-19, cum ar fi controalele de supraveghere și pregătirea sistemului de sănătate. „Riscul de a reveni la blocare rămâne foarte real dacă țările nu gestionează tranziția extrem de atent și într-o abordare pe etape”, a spus el la o informare virtuală la Geneva.

Tedros a spus că va efectua o evaluareprivind modul în care a acționat OMS, dar așteaptă până când pandemia va fi înlăturată. La rândul ei, epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove a declarat că agenția discută despre o misiune „academică” suplimentară în China pentru a analiza originile virusului. „Fără să știm unde este originea animală, este dificil pentru noi să împiedicăm acest lucru din nou”, a spus ea.

„Există discuții cu omologii din China pentru o misiune suplimentară, care ar fi academică și să se concentreze cu adevărat cu privire la ceea ce s-a întâmplat la început referitor la expunerile la diferite animale, astfel încât să putem căuta să avem o abordare pentru a găsi sursa” , a adăugat ea.

Ridicarea restricțiilor în mai multe state europene

În mai multe state europene restricțiile impuse pe fondul pandemieid e COVID-19 au fost sau urmează să fie ridicate. În acest context, tot mai multe temeri au fost exprimate cu privire la un al doilea val al pandemiei de coronavirus, care ar putea să fei chiar mai mortal decât cel din prezent.

Restricțiile privind COVID-19 au fost sau urmează să fie ridicate, în contextul înc are majoritatea ţărilor europene ar fi depăşit perioada de vârf a epidemiei noului coronavirus. Nu același lucru se paote spune despre România, Bulgaria, Polonia, Suedia şi Marea Britanie, potrivit directoarei Centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).

Aceatsa a afirmat parlamentarilor europeni că Bulgaria înregistrează încă o creștere a cazurilor, în timp ce pentru Marea Britanie, Polonia, România și Suedia agenția nu a văzut „nicio schimbare substanțială în ultimele 14 zile“. Aceasta a spus că pentru toate celelalte țări europene a existat o scădere a cazurilor.

Cu toate acestea măsuri de relaxare vor fi dispuse și în România, începând cu data de 15 mai.

Starea de urgență nu va fi prelungită în România după data de 15 mai

Starea de urgență din România expiră în 14 mai, urmând să fie înlocuită începând cu 15 mai cu starea de alertă. Astfel, românii se vor putea deplasa în interiorul localităților fără a mai declara în prealabil unde se duc, lucru ce nu va fi valabil și pentru călătoriile interurbane, ce vor fi permise doar pentru motive justificate, precum, spre exemplu, cele profesionale.

Tot din 15 mai se vor redeschide și frizeriile, cabinetele stomatologice și muzeele. Chiar și așa, încă vor fi interzise grupurile mai mari de trei persoane, iar președintele Iohannis a precizat că autoritățile vor evalua constant situația, astfel că la fiecare două săptămâni, după caz, ar putea fi relaxate sau reinstituite o serie de restricții.

Data de 15 mai, românii se vor putea deplasa fără a ține cont de limita localității sau a județului. De asemenea, cetățenii nu vor mai trebui să aibă asupra lor declarațiile pe proprie răspundere, care sunt obligatorii în acest moment.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Cine este soția lui Călin Georgescu, Cristela Georgescu. Ce profesie are posibila viitoare prima doamnă a României
12:12 - Kremlinul spune că nu știe cine este Călin Georgescu. Moscova nu a auzit prea multe despre opinia lui
12:03 - General român, după victoria lui Călin Georgescu: Avem nevoie de o resetare a partidelor politice, a media, a instituțiilor statului. Duminică vom vota fie pentru pro-euroatlantism, fie pentru anti-euroatlantism (VIDEO)
11:56 - Surse: Ciolacu a anunțat mai mulți lideri PSD că demisionează de la șefia partidului
11:46 - Orban: Votul la prezidențiale a fost un vot împotriva Sistemului / Georgescu nu are nicio legătură cu democrația, au câștigat mesajele care incită la ură / Rusia înseamnă sărăcie, autocrație, lipsă de respect față de viața omului (VIDEO)
11:42 - Cristina Prună, după primul tur al prezidențialelor: E nevoie de o guvernare de dreapta, în jurul USR (VIDEO)
11:39 - Lucian Romașcanu: „Trăim sfârșitul istoriei, așa cum o știam și cum ne-o imaginam pentru noi și pentru copiii noștri”
11:35 - Moldovenii cu cetățenie română au votat cu Elena Lasconi. Călin Georgescu nu a primit niciun vot peste Prut
11:19 - Gigi Becali avea informații despre Călin Georgescu de o lună de zile: „A venit o dată la mine la palat, dar nu-l știam mai bine”
11:15 - Cristian Bușoi: Probabil că se va reuni biroul politic național și în mod colegial, ca o echipă, vom lua o decizie. PNL trebuie să meargă înainte și va fi bine (VIDEO)