Avertisment CDC. Imunitatea la coronavirus ar dura numai trei luni
Persoanele care au contractat COVID-19, dar au rămas fără simptome după trecerea perioadei inițiale de carantină, sunt imune până la trei luni, conform informațiilor oferite de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Imunitatea la COVID-19 ar dura trei luni
Unele persoane au contractat virusul fără a prezenta simptome. Testarea s-a dovedit a fi fiabilă uneori, cu unele cazuri care returnează un rezultat fals pozitiv. Alții au susținut teoria potrivit căreia dacă suficientă lume se îmbolnăvește, întreaga populație va câștiga imunitate, scrie newsweek.com.
În ghidul care a fost actualizat în august, CDC a dat o perioadă concretă pentru cât timp se presupune că va dura imunitatea împotriva coronavirusului. „Persoanele care s-au testat pozitiv pentru COVID-19 nu ar trebui să se mai infecteze sau să fie testate din nou până la 3 luni, atâta timp cât nu mai dezvoltă simptome”, anunța cercetătorii americani „Persoanele care dezvoltă din nou simptome în termen de 3 luni de la primul lor test de COVID-19 ar trebui să fie testate din nou dacă nu există o altă cauză identificată pentru simptomele lor”.
Carantina este încă recomandată să dureze 14 zile de la data când o persoană a intrat în contact pentru prima oară cu o persoană care ar putea fi expusă la COVID-19. În cazul în care un membru al gospodăriei se îmbolnăvește de virus sau persoana sub carantină ar trebui să intre în contact cu o altă persoană infectată, carantina trebuie repornită de la data ultimului contact.
Unii observatori și-au exprimat speranța că SUA vor obține imunitate colectivă la coronavirus. Imunitatea apare după ce majoritatea persoanelor contractează o boală și se recuperează de la ea, crescând astfel numărul de persoane imune. Fără suficienți oameni capabili să funcționeze ca purtători de boli, virusul ar muri în cele din urmă.
Imunitate puternică la COVID-19 în cazul celor care au dezvoltat forme ușoare ale bolii
Potrivit unor noi informații ale cercetătorilor, chiar și cei care au dezvoltat forme ușoare ale bolii, dezvoltă un răspuns imunitar puternicși de durată la COVID-19. Această descoperire științifică indică faptul că anticorpii pentru combaterea bolilor, precum şi celule imune numite B şi T care sunt capabile să recunoască virusul par să persiste mai multe luni după ce infecţiile au dispărut.
„Lucrurile funcţionează aşa cum ar trebui”, a spus Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona.
Descoperirile ar putea ajuta la stoparea îngrijorărilor recente cu privire la capacitatea virusului de a bloca sistemul imunitar, lăsând persoanele să fie vulnerabile în a repeta boala.
Noile cercetări efectuate de Karolinska Institutet și Karolinska University Hospital arată că multe persoane cu forme ușoare de COVID-19 sau asimptomatice au format așa-numita imunitate mediată de celulele T la noul coronavirus, chiar dacă nu au fost testate pozitiv la anticorpi. Potrivit cercetătorilor, acest lucru înseamnă că imunitatea maselor este probabil mai mare decât sugerează testele de anticorpi.