Averea fabuloasă a oligarhului ucrainean Ahmetov. Cât ar trebui să plătească Rusia doar pentru pagubele înregistrate de acesta și cum intenționează să recupereze pierderile

Averea fabuloasă a oligarhului ucrainean Ahmetov. Cât ar trebui să plătească Rusia doar pentru pagubele înregistrate de acesta și cum intenționează să recupereze pierderile
Cel mai bogat oligarh ucrainean deschide un proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului: „Răul nu poate rămâne nepedepsit”. Sursa Foto: Facebook/Ринат Ахметов

Oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a fost printre primii mari industriași ucraineni pentru care războiul a început încă din 2014, când o parte din Donbas și Crimeea au fost ocupate de Rusia iar uzinele metalurgice, întreprinderile în domeniul energiei, telecomunicațiilor și foarte multe imobile au ajuns în mâna rușilor, susține publicația „Ukrainska Pravda” (Adevărul Ucrainean) de la Kiev.

După ce Kremlinul a invadat Ucraina, Rinat Ahmetov a conchis că „Putin este un criminal de război, iar Rusia – un stat agresor”, fără să mai spere în căi diplomatice între cele două state – meționează Libertatea.

Imperiul metalurgic distrus de ruși

La începutul anului, Forbes nota că Ahmetov deține o avere estimată la 13,7 miliarde de dolari. Din care, oligarhul susține că, în urma războiului, ar fi pierdut o mare parte; el a rămas fără uzinele de la Mariupol – combinatul metalurgic „Ilici” și Azovstal – unde Holdingul Metinvest extrăgea și exporta 60% din produsele metalurgice din Ucraina. În context, notează sursa amintită, în ianuarie-iunie 2021 compania a avut un profit de 2,7 miliarde de dolari.

În prezent, dintre uzinele pe care le deține, cea cocsochimică din Avdeevka continuă să fie blocată iar cele miniere Ingulețki, Pivdenîi și Pivnicinîi nu funcționează. Doar o altă uzină funcționează, însă doar la jumătate de capacitate: Zaporojstal din regiunea Zaporojie, care exporta circa două milioane de tone de fontă anual.

 „Rusia a furat circa 240.000 de tone de producție metalurgică din uzinele din Mariupol”, susține un comunicat al companiilor oligarhului.

Băncile îi merg bine dar rușii i-au furat 90.000 hectare

Dintre afacerile care încă funcționează, este menționată banca acestuia, PUMB, care, în momentul de față este a 6-a cea mai mare din Ucraina. De la 24 februarie aceasta a pierdut 31 de sucursale și 172 de bancomate în urma ocupării teritoriului ucrainean de către Rusia.

De asemenea, 80% din terenurile agricole ale lui Ahmetov sunt sub ocupație.

Holdingul agricol HarvEast exploata 127.000 hectare de terenuri în regiunea Donețk, Kiev și Jitomîr dintre care, azi, 90.000 hectare sunt sub ocupația Kremlinului; acesta raporta că Rusia a furat din acele teritorii circa 52.000 de tone producție agricolă care urma să fie exportată.

Cea mai mare companie privată de transport feroviar a rămas fără vagoane Rinat Ahmetov este proprietarul celei mai mari întreprinderi private din domeniul transportului feroviar, Lemtrans, cu peste 15.000 de vagoane.

În urma bombardamentelor, depozitul de vagoane din regiunea Donețk a fost distrus și peste 2.000 de vagoane se află în teritoriile ocupate, fiind folosite de ocupanți, menționează Libertatea.

Oligarhul a suferit pierderi și în afacerile din domeniul telecomunicațiilor sau proprietăților imobiliare.

Forbes: Ahmetov are imobile în valoare de 650 milioane dolari

Compania sa de telecomunicații Ukrtelecom, a transmis că, de la începutul lunii septembrie, 447 de vehicule i-au fost furate iar rușii au distrus 34 clădiri și au avariat alte 165. .

Ahmetov, cu Rusia la judecată

La sfârșitul lunii iunie, Ahmetov a intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în legătură cu pagubele provocate de ruși.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)