Oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a fost printre primii mari industriași ucraineni pentru care războiul a început încă din 2014, când o parte din Donbas și Crimeea au fost ocupate de Rusia iar uzinele metalurgice, întreprinderile în domeniul energiei, telecomunicațiilor și foarte multe imobile au ajuns în mâna rușilor, susține publicația „Ukrainska Pravda” (Adevărul Ucrainean) de la Kiev.
După ce Kremlinul a invadat Ucraina, Rinat Ahmetov a conchis că „Putin este un criminal de război, iar Rusia – un stat agresor”, fără să mai spere în căi diplomatice între cele două state – meționează Libertatea.
La începutul anului, Forbes nota că Ahmetov deține o avere estimată la 13,7 miliarde de dolari. Din care, oligarhul susține că, în urma războiului, ar fi pierdut o mare parte; el a rămas fără uzinele de la Mariupol – combinatul metalurgic „Ilici” și Azovstal – unde Holdingul Metinvest extrăgea și exporta 60% din produsele metalurgice din Ucraina. În context, notează sursa amintită, în ianuarie-iunie 2021 compania a avut un profit de 2,7 miliarde de dolari.
În prezent, dintre uzinele pe care le deține, cea cocsochimică din Avdeevka continuă să fie blocată iar cele miniere Ingulețki, Pivdenîi și Pivnicinîi nu funcționează. Doar o altă uzină funcționează, însă doar la jumătate de capacitate: Zaporojstal din regiunea Zaporojie, care exporta circa două milioane de tone de fontă anual.
„Rusia a furat circa 240.000 de tone de producție metalurgică din uzinele din Mariupol”, susține un comunicat al companiilor oligarhului.
Dintre afacerile care încă funcționează, este menționată banca acestuia, PUMB, care, în momentul de față este a 6-a cea mai mare din Ucraina. De la 24 februarie aceasta a pierdut 31 de sucursale și 172 de bancomate în urma ocupării teritoriului ucrainean de către Rusia.
De asemenea, 80% din terenurile agricole ale lui Ahmetov sunt sub ocupație.
Holdingul agricol HarvEast exploata 127.000 hectare de terenuri în regiunea Donețk, Kiev și Jitomîr dintre care, azi, 90.000 hectare sunt sub ocupația Kremlinului; acesta raporta că Rusia a furat din acele teritorii circa 52.000 de tone producție agricolă care urma să fie exportată.
Cea mai mare companie privată de transport feroviar a rămas fără vagoane Rinat Ahmetov este proprietarul celei mai mari întreprinderi private din domeniul transportului feroviar, Lemtrans, cu peste 15.000 de vagoane.
În urma bombardamentelor, depozitul de vagoane din regiunea Donețk a fost distrus și peste 2.000 de vagoane se află în teritoriile ocupate, fiind folosite de ocupanți, menționează Libertatea.
Oligarhul a suferit pierderi și în afacerile din domeniul telecomunicațiilor sau proprietăților imobiliare.
Compania sa de telecomunicații Ukrtelecom, a transmis că, de la începutul lunii septembrie, 447 de vehicule i-au fost furate iar rușii au distrus 34 clădiri și au avariat alte 165. .
La sfârșitul lunii iunie, Ahmetov a intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în legătură cu pagubele provocate de ruși.