Autoritățile ucrainene nu vor să elimine din Constituție obiectivul de aderare la NATO

Autoritățile ucrainene nu vor să elimine din Constituție obiectivul de aderare la NATO
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

Ucraina nu va elimina obiectivul privind aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, susține președintele Radei Supreme. Potrivit acestuia, integritatea teritorială a Ucrainei constituie „o linie roşie”.

Ucraina nu va renunța la NATO

„Amendamentele la Constituţie nu sunt un scop în sine şi nu vor deveni unul. (…) Ceea ce este ancorat în Constituţie cu privire la alianţa militară NATO şi la Uniunea Europeană constituie ‘perspectiva Ucrainei asupra viitorului său'”, a precizat șeful Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, citat de Digi24.

Kremlinul urmărește să împiedice aderarea Ucrainei la NATO. În acest context, Rusia a declanșat un conflict militar pe scară largă pe teritoriul țării vecine.

În același timp, Federația Rusă vrea ca Ucraina să recunoască aderarea Crimeii și independența teritoriilor ocupate în regiunile Donețk și Lugansk.

Ruslan Stefanciuk a ținut să sublinieze faptul că integritatea teritorială a Ucrainei constituie „o linie roşie”.

Moscova simte înfrângerea în Ucraina

La rândul său, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, spune că ultimele afirmații ale lui Serghei Lavrov arată că Rusia și-a pierdut „ultima speranță de a speria lumea să mai susțină Ucraina”.

„De aici discuția despre un pericol `real` privind un al treilea război mondial. Asta înseamnă doar că Moscova simte înfrângerea în Ucraina”, a fost reacția ministrului ucrainean.

La câteva zile după lansarea invaziei în Ucraina, Vladimir Putin le ordona forțelor nucleare ruse să fie în alertă, iar amenințarea nucleară a fost prezentă constant în discursul propagandei ruse. Serghei Lavrov afirma săptămâna trecută că Moscova este angajată să evite un război nuclear.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)