Autoritățile se tem că 50 de oameni ar fi murit după ce o ambarcațiune cu migranți s-a scufundat în largul coastelor Greciei
Oficialii spun că eforturile marinei și ale forțelor aeriene de a salva până la 50 de persoane nu dau semne de progres. Ambarcațiunea se îndrepta spre Italia dinspre Antalya, din sudul Turciei. Acesta este un pasaj din ce în ce mai popular pentru cei care încearcă să ajungă în Europa, arată The Guardian.
Din cei aproximativ 80 de oameni câți se aflau pe ambarcațiune doar 29 au fost găsiți
Eforturile depuse de marina și forțele aeriene ale Greciei pentru a salva până la 50 de persoane care s-au scufundat cu nava în apele agitate din largul Rodosului nu au dat semne de progres până miercuri seara, au declarat oficialii gărzii de coastă.
„Erau în jur de 80 de persoane la bord, potrivit celor 29 de oameni care au fost salvați în zonă în jurul orei 5 dimineața”, a declarat un oficial al pazei de coastă. „Până la 50 de persoane sunt încă dispărute”.
Ministrul grec al transporturilor maritime, Ioannis Plakiotakis, a declarat că marina elenă, forțele aeriene, bărcile de patrulare ale pazei de coastă, precum și navele comerciale care navigau în sudul Mării Egee în acel moment, s-au alăturat cu toții operațiunii de căutare și salvare.
Începând cu ora 5 dimineața, un elicopter Super Puma a cercetat mările, dar Nikos Kokalas, purtătorul de cuvânt al gărzii de coastă, a declarat că eforturile au fost grav îngreunate de vântul foarte puternic.
Guvernul grec a fost aspru criticat pentru că a expulzat cu forța solicitanții de azil
Guvernul de centru-dreapta al premierului Kyriakos Mitsotakis s-a confruntat cu critici dure pentru că a expulzat cu forța solicitanții de azil de pe teritoriul Greciei, încălcând convențiile de la Geneva.
Deși autoritățile grecești au negat vehement că ar fi expulzat migranții tot mai multe dovezi au arătat că această practică are loc la frontierele terestre și maritime ale statului de frontieră al UE. Administrația de la Atena a descris politicile sale privind migranții ca fiind „dure, dar corecte”.
Turcia a fost, de asemenea, criticată pentru că permite oamenilor să părăsească țărmurile sale, în pofida încheierii unui acord de mai multe miliarde de euro în martie 2016 cu UE pentru a opri fluxurile în schimbul ajutorului UE.
Aproximativ 3,7 milioane de refugiați sirieni trăiesc în Turcia. Afluxul de migranți cu destinația Europa către Grecia a scăzut dramatic în ultimul an, dar traversarea apelor nesigure din această săptămână amintește cât de mult sunt dispuși să îndure oamenii care fug de război și sărăcie în Orientul Mijlociu, Asia și Africa pentru a găsi refugiu în Occident.