Oamenii care speră să urce pe Muntele Fuji utilizând cea mai populară rută a acestuia vor trebui în curând să plătească o taxă de 13 dolari, autoritățile încearcă astfel să limiteze numărul turiștilor care vizitează vulcanul.
Traseele aglomerate și gunoaiele care apar tot mai des pe acestea i-au determinat pe oficiali să acționeze. Anul acesta, doar 4.000 de oameni pe zi vor avea voie să urce pe traseul Yoshida.
Acest traseu, ușor accesibil din capitala, Tokyo, este în prezent traseul ales de peste 60% dintre alpiniști. De asemenea, turiștilor nu li se va permite să pornească între orele 16:00 și 02:00 – parte a unei încercări de a opri așa-numitele „urcări rapide”, în care oamenii încearcă să urce pe vârful de 3.776 de metri fără pauze.
Masatake Izumi, un oficial al prefecturii Yamanashi, a declarat în septembrie anul trecut că zona se confruntă cu „o adevărată criză”, iar cifrele au devenit „incontrolabile”.
Fotografiile arată căile aglomerate, asociațiile locale se plâng că sunt nevoite să ridice gunoiul lăsat în urmă, iar cabanele de-a lungul traseului nu pot face pasul cu cererea.
Anul trecut, au fost efectuate 61 de apeluri de salvare către poliția prefecturii Shizuoka, a informat agenția de presă Reuters. Potrivit oficialilor, majoritatea sufereau de rău de înălțime, hipotermie sau pur și simplu erau prost echipați pentru a urca să vadă Patrimoniului Mondial Unesco.
Având în vedere toate acestea, oficialii au decis că a venit timpul să acționeze: noile reguli, care intră în vigoare la 1 iulie, au fost aprobate luni de guvernul regional Yamanashi.
Nu este singurul loc în care se vor introduce noi reguli pentru a reduce turismul.
Anul trecut, Veneția a aprobat o taxă turistică de 5 EUR pentru turiști, în timp ce Thailanda a închis una dintre faimoasele sale plaje timp de câțiva ani pentru a-i permite să-și revină. Maya Bay, de pe insula Phi Phi Leh, a fost redeschisă dar are un plafon zilnic pentru numărul de vizitatori.