Austria respinge apelul lansat de Comisia Europeană pentru aderarea României la Schengen. Gerhard Karner: Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține

Austria respinge apelul lansat de Comisia Europeană pentru aderarea României la Schengen. Gerhard Karner: Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Florian Wieser

Austria a respins apelul lansat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru ridicarea veotului prin care a blocat aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, susținând că nu are niciun sens să fie extinsă zona de liber schimb în acest moment, potrivit Euractiv.

În discursul privind starea Uniunii, Ursula von der Leyen a cerut imperativ Austriei să permită intrarea României și a Bulgariei în Schengen.

Austria respinge apelul lansat de Comisia Europeană

Austria a respins apelul lansat de Ursula von der Leyen.

„În prezent, cifrele migrației sunt în creștere în toată Europa, iar în multe țări se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu, în Germania cu Polonia”, a declarat ministrul austriac al afacerilor interne, Gerhard Karner.

„În acest moment, nu are niciun sens pentru mine să discut despre o extindere a spațiului Schengen. Avem nevoi de mai multe controale, nu de mai puține”, a adăugat oficialul austriac.

Despre pledoaria Ursulei von der Leyen a vorbit și eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, care a catalogat mesajul drept unul „destul de puternic și optimist”.

„Este pentru prima dată când președinta Comisiei Europene cere pe un ton imperativ Consiliul Uniunii Europene să deblocheze situația creată anul trecut, ceea ce reprezintă un mesaj destul de puternic și optimist (…). Un rol esențial îl joacă Președintele României, care, plecând de la acest apel transmis astăzi la Strasbourg, poate cere Consiliului European să dezbată în prima ședință această chestiune astfel încât în concluziile Consiliului European să se ceară exact ceea ce a cerut astăzi și președinta Comisiei Europene, și anume ca Austria să înceteze să mai șantajeze și, evident, să blocheze România pe teme care n-au nimic în comun cu spațiul Schengen”, a declarat Eugen Tomac, miercuri, la Știrile B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`