de Alex Todericiu
Dreptul Uniunii în domeniul securității sociale interzice orice discriminare bazată pe naționalitatea lucrătorilor migranți. Este un drept pe care Austria a încercat să-l încalce. Presa a atras atenția. România a protestat. Acum s-a făcut dreptate. Urmează ca păgubiții să-și ceară în instanța drepturile pecuniare de care au fost privați de către guvernul vienez.
Curtea Europeană de Justiție a precizat astăzi oficial că remunerația/ alocația familială și creditul fiscal pentru copii – care fac obiectul acțiunii – sunt prestații familiale în sensul „Regulamentului privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale”, care poate nu pot fi reduse sau modificate pe baza faptului că beneficiarul sau membrii familiei acestuia locuiesc într-un alt stat membru decât cel care le acordă.
Întrucât diferențele de nivel de preț care există în statul membru care furnizează serviciile nu sunt luate în considerare, diferențele de putere de cumpărare dintre statele membre nu justifică faptul că un stat membru acordă beneficii unui grup de persoane la un nivel diferit.
Ajustarea prestațiilor familiale (numit în România: „alocația pentru copii” și fiind în legislația română un drept al minorului!) cât și a diverselor scutiri fiscale, inițiată de guvernul federal austriac începând de la 01.01.2019, la nivelul de prosperitate din acele țări în care locuiesc copiii părinților care lucrează în Austria, încalcă legislația Uniunii, este astfel ilegală. Acest mecanism de indexare constituie o discriminare nejustificată, indirectă, bazată pe naționalitatea lucrătorilor migranți, a anunțat joi Curtea Europeană de Justiție.
Austria trebuie să pună în aplicare imediat hotărârea Curții Europene de Justiție. O acțiune pentru încălcarea dreptului comunitar împotriva unui stat membru care nu și-a îndeplinit obligațiile în temeiul dreptului Uniunii poate fi introdusă de Comisie sau de un alt stat membru, precizează cotidianul vienez „Kurier” în ediția sa din 16.06.2022. În cazul în care Comisia consideră că statul membru nu a respectat hotărârea, poate face din nou recurs și poate solicita sancțiuni financiare.