Austria cere UE să „corecteze” distribuția vaccinurilor anti-COVID-19. Sebastian Kurz a discutat cu omologii din Cehia, Slovenia, Bulgaria, Croația și Letonia

Publicat: 16 03. 2021, 23:30
foto: Hepta.ro / DPA Images / Georg Hochmuth

Liderii mai multor state europene presează Uniunea Europeană pentru a institui „un mecanism corectiv”, care să abordeze ceea ce ei au catalogat dreptinegalități în distribuția vaccinurilor anti-COVID-19 către cele 27 de națiuni ale blocului comunitar, relatează Euronews.

Austria cere UE să „corecteze” presupusele inegalități din distribuția vaccinurilor anti-COVID-19 către cele 27 de state membre

Cancelarul Austriei i-a primit, marți, la Viena, pe omologii să din Cehia, Slovenia și Bulgaria. Lor li s-au alăturat și liderii letoni și croați, prin videoconferință, iar subiectul discuției a fost reprezentat de o temă ridicată în premieră chiar de Sebastian Kurz, săptămâna trecută.

Ei susțin că, deși la nivelul UE s-a convenit ca vaccinurile anti-COVID-19 să fie distribuite pe baza unui sistem raportat la numărul de locuitori, anumite țări ar fi primit cantități considerabil mai mari decât altele.

Ce a declarat Sebastian Kurz, în marja discuției cu omologii dinCehia, Slovenia, Bulgaria, Croația și Letonia

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că unele state europene și-ar putea vaccina populația până la jumătatea lunii mai, în timp ce pentru altele procesul ar putea dura cu până la 10 săptămâni mai mult, ceea ce „va conduce la tensiuni în Uniunea Europeană și ar fi de neînțeles pentru europeni”.

Demnitarul austriac a precizat că țările poartă discuții cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și cu Charles Michel, președintele Consiliului European, și că speră la găsirea unei soluții.

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că în 4 aprilie la sud de Dunăre vor avea loc alegeri, context în care autoritățile doresc să vaccineze populația ca „să poată vota liniștită”.

Sebastian Kurz a vorbit și despre chestiunea vaccinării cu AstraZeneca, exprimându-și speranța că Agenția Europeană a Medicamentului va oferi o „clarificare”.Cancelarul austriacs-a arătat de părere că situația nu este una ideală, având în vedere că unele țări folosesc un vaccin, iar altele, nu.

Mai multe națiuni au decis suspendarea parțială sau totală a administrării vaccinului AstraZeneca în cadrul campaniilor naționale de vaccinare anti-COVID-19, după ce au fost semnalate cazuri de tromboză. Pe fondul discuțiilor de pe scena internațională, Emer Cooke, directoarea Agenției Europene a Medicamentului, a declarat că beneficiile reprezentate de acest ser sunt net superioare riscurilor.

„La acest moment nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost menţionate în teste clinice şi nu sunt înregistrate ca efecte secundare cunoscute sau aşteptate”, susține Cooke, precizând că EMA ia situația „foarte în serios”.