Austria începe ieșirea din carantină. Mii de magazine din toată țara vor fi redeschise, marți, deși Europa este încă marcată de pandemia de COVID-19

Austria începe ieșirea din carantină. Mii de magazine din toată țara vor fi redeschise, marți, deși Europa este încă marcată de pandemia de COVID-19
foto: Pixabay

Mii de magazine vor fi redeschise, marți, în Austria, primul stat din Europa care relaxează restricțiile de carantină, dar guvernul austriac a transmis națiunii că pandemia de COVID-19 încă „mai produce probleme”, relatează Reuters.

Austria începe ieșirea din carantină, dar Europa încă luptă cu pandemia de COVID-19

În fața coronavirusului, Austria a închis încă de acum patru săptămâni școlile, barurile, teatrele, restaurantele, magazinele non-esențiale și alte spații pentru adunări publice. Autoritățile au spus cetățenilor să stea în case și să lucreze de acolo dacă este posibil.

Lucrurile par să fie mers destul de bine în Austria, care a raportat doar 368 de decese în rândul pacienților confirmați cu COVID-19 până la ora actuală, mult mai puține decât contabilizau multe state europene zilnic. Situația pare să fie intrat pe un platou, având în vedere că numărul de cazuri noi, dar și bilanțul spitalizărilor cresc constant.

„Economic, de asemenea, vrem să ieșim din criză cât de repede posibil și să luptăm pentru fiecare loc de muncă din Austria”, a spus cancelarul conservator Sebastian Kurz, care guvernează cu Verzii, într-o scrisoare deschisă adresată națiunii, sâmbătă, în ajunul Paștelui.

Săptămâna trecută, liderul austriac prezenta un plan pas cu pas, pentru a redeschide o parte din activitatea economică a țării, începând cu magazinele de până la 400 de metri pătrați – puțin peste dublul unui teren de tenis, încă de marți.

Același lucru ar trebui să se întâmple cu centrele comerciale, magazinele mai mari și frizeriile din țară, pentru care data deschiderii a fost fixată la 1 mai. Kurz a subliniat că, la rândul lor, restaurantele și hotelurile ar putea fi redeschise progresiv, începând cu jumătatea lunii mai.

Deși n-a menționat Austria explicit, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, vineri, că „ridicarea restricțiilor ar putea conduce la o resurgență ucigașă”.

„Sunt 100% sigur că am făcut ceea ce trebuia și că facem ce trebuie”, a declarat Kurz la o zi distanță, vineri, într-un interviu pentru Kurier.

În aceeași zi, el afirma la postul public austriac de radio ORF: „Încă mai avem probleme. Pericolul este încă printre noi”, îndemnând cetățenii să se autoizoleze și să respecte măsurile de distanțare socială în continuare.

De altfel, și alte țări din Europa Occidentală plănuiesc să relaxeze regimul național de restricții, deși într-un mod diferit. Angajații sectoarelor non-esențiale din Spania deja au revenit la serviciu, iar Danemarca redeschide o parte din activitatea școlilor, miercuri, dar mai există și alte cazuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`