Aurescu: Susţinerile Rusiei conform cărora sistemul antirachetă nu mai este necesar nu au temei deoarece programul balistic iranian continuă să se dezvolte

Aurescu: Susţinerile Rusiei conform cărora sistemul antirachetă nu mai este necesar nu au temei deoarece programul balistic iranian continuă să se dezvolte
Foto: B1 TV

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că afirmațiile Rusiei potrivit cărora sistemul antirachetă de la Deveselu nu mai este necesar, dat fiind încheierea acordului dintre SUA și Iran, nu au temei deoarece programul balistic al Iranului continuă să se dezvolte, arată MAE într-un comunicat.

„Apreciem foarte mult rezultatele pozitive ale negocierilor care au dus la încheierea Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune care soluţionează dosarul nuclear iranian, dar trebuie să fim conştienţi că această soluţie nu se referă şi la programul balistic iranian, care continuă să se dezvolte. Aceasta este raţiunea pentru care sancţiunile ONU privind programul balistic al Iranului se menţin în continuare. Prin urmare susţinerile Rusiei conform cărora sistemul antirachetă nu mai este necesar nu au temei”, a declarat Aurescu la deschiderea Conferinţei Multinaţionale în domeniul Apărării împotriva Rachetelor Balistice, organizată de Agenţia pentru Apărare Antirachetă a SUA la Sevilla, Spania.

Ministrul român a insistat asupra necesității de a se implementa proiectul strategic de apărare împotriva rachetelor balistice, dat fiind că încă mai există amenințări de acest tip din partea unor state și actori non-statali. De aceea, el a vorbit și despre progresele înregistrate în construcţia Facilităţii Aegis Ashore din Baza militară de la Deveselu, care va fi operațională până la finele anului, după cum s-a stabilit.

„La Summit-ul de la Varşovia, din iulie 2016, aşteptăm rezultate concrete în avansarea proiectului NATO, la care România, prin sistemul pe care îl găzduieşte la Baza de la Deveselu, contribuie semnificativ. Cred că este important ca, la Summit-ul din 2016, Alianţa să decidă declararea capacităţii iniţiale a sistemului NATO, pe baza realizării fazei a II-a a sistemului american antirachetă din Europa (European Phased Adaptive Approach) prin operaţionalizarea bazei Deveselu şi desfăşurarea navelor Aegis la portul Rota din Spania”, a mai susținut Bogdan Aurescu.

Oficialul român a mai spus că obiectivul proiectului de la Deveselu este de a asigura securitatea Alianţei împotriva ameninţărilor din afara spaţiului euro-atlantic, protejarea populaţiilor, teritoriilor şi forţelor armate Aliate. Totodată, Aurescu a dat asigurări că România și aliații ei vor continua demersurile pentru operaţionalizarea sistemului NATO de apărare antirachetă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`