AUR, în vizorul experților europeni de politică externă: „Se află în opoziție cu interesele Rusiei”

AUR, în vizorul experților europeni de politică externă: „Se află în opoziție cu interesele Rusiei

AUR a produs surpriza la alegerile parlamentare din 2020. Cu peste 9%, tânăra formațiune a intrat în vizorul experților europeni de politică externă.

Think-tank-ul VoteWatch.eu a remarcat ascensiunea partidului conservator AUR, despre care spune că este un posibil aliat al NATO, anti-Putin, prin prisma dezideratului unirii României cu Republica Moldova, micul teritoriu aflat într-o proporție semnificativă sub influența rușilor.

„Cea mai mare surpriză de la alegeri este Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), nouă formațiune conservatoare, care a obținut în jur de 9% și care merită o atenție specială.

Principalul obiectiv al AUR este unificarea României cu vecinul Moldova, un fost teritoriu alRomâniei care a fost anexatde URSS după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru are drept rezultat o poziționare pro-NATO a AUR și oopozițiecu interesele Rusiei în zonă.

Notabil este faptul că AUR laudă statul de drept și susține piața deschisă din punct de vedere economic. De asemenea, AUR susține investițiile străine, fiind foarte critic cu corupția locală care le blochează”, notează experții de la VoteWatch.eu, care se concentrează în special pe analiza activității membrilor Parlamentului European și ai Consiliului European.

De asemenea, cei de la VoteWatch remarcă mixul de poziții AUR. De o parte, unele anti-Rusia, altele care nu se aliniază cu cele ale UE.

„AUR este foarte critic față de ceea ce percepe ca ‘valori neomarxiste, precum ideologia de gen și imigrația'”, au mai notat europenii.

Politologul Cristian Pîrvulescu, acuzații de neolegionarism și neofascism la adresa AUR

Printre cei mai aspri contestatari au celor de la AUR se numără politologul Cristian Pîrvulescu. În opinia sa, noul partid manifestă neofascism și neolegionarism.

„Cred că Marcel Ciolacu trebuie să își revizuiască cunoștințele despre ideologiile politice, pentru că trebuie să le spunem românilor că ce propune AUR este neofascism și neolegionarism deschis. AUR are poziții antieuropene clare, s-a mizat pe teoriile conspirației, pe coronascepticism. Cum ar putea Alexandru Rafila să fie premier într-un guvern cu oameni împotriva politicilor legate de combaterea coronaviruslui?”, a declarat politologul la Digi 24.

Dan Tănasă, candidat la parlamentare din partea AUR, răspunde acuzațiilor de extremism venite din partea adversarilor politici.

„Este propagandă absolut regretabilă împotriva formațiunii noastre (…) Faptul că Kelemen Hunor este coada de topor a Ungariei, asta nu deranjează pe nimeni, înseamnă că UDMR e un partid foarte european. Dacă în Parlament a apărut o formațiune de patrioți români, care vin din societatea civilă, brusc, problema lor este AUR.

Vom milita în Parlamentul României pentru familie, pentru libertate, pentru credință și pentru patrie. În rest, pe cei care au condus România în ultimii 30 de ani, îi lăsăm să se bată ca chiorii pe funcții și să-și împartă puterea”, a declarat Dan Tănasă la Antena 3.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`