Veneția, unde inundațiile sunt în mod normal principala preocupare, se confruntă cu maree neobișnuit de scăzute care fac imposibilă navigarea gondolelor, taxiurilor acvatice și a ambulanțelor pe faimoasele sale canale.
De ce au secat unele canale din Veneția
Râurile și lacurile italiene suferă de o lipsă severă de apă, au avertizat luni activiștii de mediu Legambiente, mai ales în nordul țării unde Po, cel mai lung râu din Italia care curge din Alpi până la Marea Adriatică are cu 61% mai puțin volum decât în mod normal în această perioadă a anului.
În iulie, Italia a suferit cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani și a declarat stare de urgență în zonele din jurul Po care reprezintă aproximativ o treime din producția agricolă a țării.
„Ne aflăm într-o situație de deficit de apă care s-a acumulat încă din iarna 2020-2021”, a declarat expertul climatic Massimiliano Pasqui de la institutul italian de cercetare științifică CNR, citat de cotidianul Corriere della Sera.
„Trebuie să recuperăm 500 mm în regiunile din nord-vest: avem nevoie de 50 de zile de ploaie”, a spus el referindu-se la situația din Veneția.
Nivelul apei pe lacul Garda, în nordul Italiei, a scăzut până la nivelul la care ajungerea pe mica insulă San Biagio de pe lac se face pe o potecă.