Tancurile de cauciuc gonflabile făceau parte din operațiunile sofisticate de înșelăciune menite să deruteze armata germană cu privire la intențiile Aliaților.
La aproape 80 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial, membrii unităților secrete din SUA sunt onorați pentru vicleșugurile inteligente pe care le-au folosit pentru a salva zeci de mii de vieți.
Cunoscut sub numele de „Armata Fantomă”, grupul a folosit vehicule gonflabile și efecte speciale la nivel de Hollywood pentru a-i păcăli pe germani în legătură cu planurile de război ale Aliaților, arată BBC.
Președintele Joe Biden a semnat un proiect de lege pentru a acorda cea mai înaltă onoare a Congresului Armatei Fantome în 2022.Seymour Nussenbaum, în vârstă de 100 de ani, originar din New Jersey, este unul dintre cei trei soldați ai Armatei Fantome care vor fi onorați în persoană în Congres.
Lui i se vor alătura John Christman, în vârstă de 99 de ani, și Bernard Bluestein, în vârstă de 100 de ani. La fel ca mulți dintre soldații grupului, Nussenbaum a fost înrolat de la școala de artă. Alții au fost duși pe front direct de la firme de publicitate și relații publice.
„A fost ca și cum ai fi lucrat pentru o producție mare de cinema”, a declarat Nussenbaum pentru Associated Press. „Misiunea noastră a fost să păcălim inamicul”, a spus el.
Armata Fantomă a inclus aproximativ 1.100 de soldați în unitatea de Trupe Speciale a Cartierului General al 23-lea, care a operat în Europa de Vest, și alți 200 de soldați din cadrul Companiei Speciale 3133 Signal din Italia.
Pe parcursul a peste 20 de campanii de înșelăciune, Armata Fantomă a folosit costume și recuzită, precum și o flotă masivă de tancuri gonflabile, camioane și avioane pentru a deruta armata germană cu privire la dimensiunea și locația trupelor aliate și pentru a le forța să-și redistribuie forțele către alte părți ale liniei frontului.
Într-o misiune din 1945, numită Operațiunea Viersen, membrii Armatei Fantome i-au păcălit cu succes pe germani, făcându-i să creadă că două divizii – 40.000 de oameni – urmau să traverseze Rinul la 16 km de punctul real de trecere.
Pentru a face acest lucru, unitatea a instalat sute de camioane și tancuri gonflabile, a redat sunetele mișcărilor trupelor cu ajutorul difuzoarelor și a simulat traficul militar.
În plus, unii membri s-au pozat în comandanți militari în zone despre care știau că spionii germani le vor detecta prezența. În cele din urmă, adevărata traversare a Rinului a fost întâmpinată de o rezistență minimă.
„Cred că am avut succes, pentru că nemții au tras asupra noastră”, a spus Bluestein pentru Washington Post. „I-am convins că suntem adevărați.”
Operațiuni similare folosind momeli gonflabile au fost folosite înainte ca forțele aliate să debarce în Africa de Nord în 1941 și 1942, în Italia în 1943 și chiar înainte de debarcarea de Ziua Z în Normandia în 1944.
După război, armata americană a creditat Armata Fantomă cu salvarea vieților a 15.000 și 30.000 de soldați din mai 1944 până la sfârșitul războiului un an mai târziu. Misiunea sa a rămas însă clasificată până în 1996.