Ţara noastră se poate lăuda cu un fenomen geologic unic în lume: Peştera Movile, veche de 5,5 milioane de ani. Această atracţie turisitică este poziţionată în Dobrogea, lângă Mangalia.
Peştera a fost descoperită întâmplător în anul 1986, în timpul unor lucrări de construcţie a unei centrale. Muncitorii au atras atenţia autorităţilor, iar o echipă de profesionişti şi specialişti în speologie s-au deplasat la faţa locului. Cel care a studiat-o în detaliu se numeşte Cristian Lascu.
Oamenii de ştiinţă au rămas foarte miraţi să vadă că ecosistemul din peşteră a fost favorabil dezvoltării unor microorganisme şi altor fiinţe. De ce? Pentru că mediul era foarte ostil: fără lumină, cu foarte puţin oxigen, cu un rezervor de apă, dar cu o temperatură constantă de 25 de grade Celsius. Chiar au considerat că e o minune că viaţa s-a putut dezvolta aici.
Speologii au descoperit, spre surprinderea lor, specii de păieanjeni, scorpioni de apă, lipitori, diplopode, viemi inelaţi şi melci. Aceste organisme au evoluat şi s-au adaptat vieţii în beznă. Şi-au pierdut calităţile vizuale. Peştera noastră este unică în lume pentru că aici vieţuiesc 33 de specii care se găsesc doar la Movile, adică sunt endemice. Un exemplu este melcul „Heleobia dobrogica”.
Peştera Movile a devenit o curiozitate la nivel mondial. Chiar şi cercetători de la NASA au venit aici, pentru a studia fenomenul. Au observat condiţii unice de viaţă oferite de peşteră, ce se aseamănă cu cele din fosele vulcanice de pe Marte. Peştera Movile este un ecosiste foarte bine izolat natural.
Pestera Movile, unul dintre cele mai neobişnuite ecosisteme, este populată cu nevertebrate care au adaptări datorate vieţii subterane, cum ar fi: