Attilio Fontana, guvernatorul Lombardiei, cea mai afectată regiune a Italiei în timpul pandemiei de coronavirus, este anchetat pentru o presupusă fraudă legată de o comandă de echipamente sanitare anti-coronavirus, ce a fost plasată la o companie deținută de membrii familiei sale, potrivit Politico.
Attilio Fontana (68 de ani), guvernatorul regiunii Italiene Lombardia și un membru al partidului Liga, a negat orice fel de fărădelege, după ce a fost plasat sub investigație de către autorități, pentru o presupusă fraudă într-o achiziție publică de echipamente medicale în lupta cu pandemia de COVID-19.
Ancheta condusă de procurorii din Milano vizează un contract de achiziție publică, care viza cumpărarea a 75.000 de combinezoane și 7.000 de kituri sanitare, în valoare de 513.000 de euro. El a fost obținut, în aprilie, de compania Aria S.p.a, care este deținută de cumnatul lui Fontana. Mai mult decât atât, chiar și soția guvernatorului Lombardiei deține 10% din acțiuni.
Compania a decis să doneze o primă tranșă de 50.000 de halate odată ce programul de investigații Report i-a pus o serie de întrebări cumnatului lui Fontana, iar pe restul de 25.000 le-a scos la vânzare.
Ulterior, Fontana a dispus un transfer bancar de 250.000 de euro din contul privat pe care îl are în Elveția, către cumnatul său. Plata a fost blocată de către una din bănci, care a alertat poliția financiară, potrivit Reuters.
„Bunurile mele sunt detaliate în declarațiile impuse de regulile de transparență, nu este nimic ascuns și nu este nimic care să fondeze falsuls pe care marșează presa”, scria Fontana, guvernatorul Lombardiei, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
Matteo Salvini, liderul Ligii, l-a apărat pe Atilio Fontana și i-a acuzat pe procurori că în spatele acțiunilor lor s-ar afla motivații politice.
Mișcarea 5 Stele, care guvernează alături de formațiunea de centru-stânga Partidul Democrat, a cerut demisia lui Attilio Fontana din funcția de guvernator al regiunii Lombardia.
De la debutul pandemiei de coronavirus și până acum, Italia a confirmat peste 246.000 de cazuri de COVID-19, cu mai mult de 35.000 de decese legate de această boală infecțioasă. Aproape 199.000 de oameni și-au revenit, în timp ce doar câteva zeci se mai regăsesc la această oră în stare critică, potrivit datelor centralizate luni de Worldometer. Pentru multă vreme, Lombardia a fost principalul epicentru italian de infecții cu SARS-CoV-2 și, de altfel, a fost printre primele regiuni europene care au intrat în carantină. Explicațiile pentru acest fenomen au fost diverse.