Spania se apropie încet, dar sigur de 145.000 de cazuri de COVID-19, în timp ce numărul deceselor a trecut de 14.500 – al doilea bilanț de pe glob, în condițiile în care doar SUA au mai multe îmbolnăviri, iar Italia rămâne națiunea cu cele mai multe fatalități.
Astfel, cotidianul spaniol El Pais a intrat în mijlocul luptei pe care Regatul o poartă cu COVID-19 și a descris atmosfera din cea mai mare secție de terapie intensivă din Spania, cea de la Spitalul Vall d`Hebron din Barcelona, care este dotată cu 200 de paturi speciale.
Pe ambele părți ale unui hol sufocat de infirmiere grăbite și echipamente de protecție sanitară, viața ține de viață, scrie El Pais. Cu pieptul dezvelit și conectați cu cabluri la aparate și diverse monitoare, 13 pacienți infectați cu noul coronavirus își poartă bătălia cu boala. Nu există momente de liniște în cea mai mare secție de ATI a Spaniei, dar nici paturi libere, iar pacienți în stare critică sunt aduși în continuare.
Într-una din săli, un bărbat de vârstă medie se luptă în liniște. Cu fața în sus, pacientul este înconjurat de asistente, iar un ventilator mecanic respiră pentru el.
„Pneumonia cauzată de COVID-19 este practic unica patologie din cele 13 spații de terapie intensivă de la Vall d`Hebron. Pacienții internați aici au, pe lângă pneumonie, o insuficiență respiratorie acută, iar în 90% dintre cazuri este nevoie de intubare și de ventilare mecanică. Avem pacienți în stare avansată cu vârste cuprinse între 30 și până la 70 de ani”, spune Richard Ferrer, șeful secției de terapie intensivă.
Marți, 168 de pacienți cu COVID-19 și circa 10 bolnavi cu alte patologii erau încă internați în unitățile pentru pacienții în stare critică din spital.
Totuși, acolo unde este viață în joc, atmosfera trebuie să fie dictată de ordine și disciplină. Deși holul este tulburat de agitație, totul a rămas la locul lui, iar nimeni nu improvizează.
„Pe timp de război nu există orar. Nici aici nu avem unul”, a explicat Antoni Roman, un director din cadrul spitalului, făcând referire la medicii care fac gărzi de câte 24 de ore, iar apoi se odihnesc timp de două zile pentru oxigenare.
„Gărzile sunt foarte grele. Eu, acasă, dorm într-o cameră separată și a trecut deja o lună de când nu mi-am mai îmbrățișat copiii. Distanțarea de acasă este foarte grea, iar aici de asemenea este multă presiune, mult de muncă, iar pacienții stau destul de singuri”, a mai adăugat Richard Ferrer.
De altfel, o echipă din secția de psihiatrie a spitalului a pus la punct un serviciu de sprijin emoțional pentru medici, dar și pentru familiile pacienților internați.
„În primele zile, plângeam toată ziua, dar acum lucrurile au mai intrat pe făgaș normal. Avem adrenalină până la cer. Problemele vor veni mai târziu”, a spus și Elia Olivera, o asistentă specializată în zona de terapie intensivă.
Potrivit datelor centralizate de Worldometer, Spania a confirmat 146.690 de cazuri de COVID-19 și a raportat 14.555 de decese. Numărul persoanelor vindecate a ajuns la 48.021, astfel că medicii spanioli tratează în prezent 84.114 de pacienți, dintre care 7.069 sunt în stare critică.