Atenționare de călătorie pentru Slovenia / Sunt anunțate ploi torențiale, inundații și perturbări ale circulației

Atenționare de călătorie pentru Slovenia / Sunt anunțate ploi torențiale, inundații și perturbări ale circulației
Sursa foto: Pixabay

Ministerul Afacerilor Externe informează toți cetățenii români care sunt sau vor să călătorească în Slovenia că Agenţia slovenă pentru Mediu a emis, până în data de  6 august 2023, un cod roșu de inundaţii, pe fondul precipitațiilor abundente.

Ploile torenţiale din ultimele ore, în special în regiunile nordice, vestice şi, parţial, în unele zone din centrul țării, au condus la inundaţii devastatoare pe albiile unor râuri, precum şi la alunecări de teren, care au afectat semnificativ unele porţiuni ale infrastructurii de transport, motiv pentru care situația este extrem de serioasă și trebuie tratată cu atenție.

Ploile sunt așteptate în regiunile sud și nord-estice, de-a lungul frontierei cu Rep. Croaţia. Potrivit MAE, în unele zone, precipitaţiile au depăşit până acum 20 cm pe metru pătrat, aproape dublu faţă de media lunară pentru această perioadă.

Detalii importante cu privire la situația din Slovenia

În următoarele ore sunt așteptate inundaţii pe cursurile râurilor Krka, Sava, Drava şi Dravinja, unele debite de apă înregistrând volume record, potrivit hidrologilor. Zonele puternic calamitate sunt cele din regiunile Koroška şi Valea Saviniei de Sus, la sud de Celje. 

În cursul nopţii de 4 spre 5 august 2023 sunt aşteptate inundaţii, cu deosebire în regiunile sud-estice (Kočevje, de-a lungul râului Kolpa, şi Bela Krajna), dar şi regiunea centrală Savinja şi în zona Celje. De asemenea, sunt afectate comunicaţiile în acele zone. Au fost raportate şi câteva pierderi de vieţi omeneşti în zonele puternic inundate.

Planul Naţional de Protecţie şi Salvare a fost activat de autoritățile slovene în caz de inundații, pentru că a fost anunțată o avertizare severă pentru cetăţeni de a nu se deplasa în zonele puternic afectate şi a permite echipelor de salvare să-şi desfăşoare operaţiunile în zonele calamitate. 

Restricții de circulație din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Potrivit comunicatului MAE, din cauza condițiilor meteo nefavorabile sunt închise porţiuni ale autostrăzii A1, pe tronsonul Ljubljana – Maribor între Žalec şi Šentrupert, şi între Vransko şi Žalec către Celje, DARS avertizând, totodată, asupra posibilităţii de închidere şi a altor porţiuni de autostradă, dacă situaţia o va impune. DARS este deja în legătură cu autorităţile omoloage din Italia şi Austria pentru redirecţionarea traficului pe porţiunea slovenă, între cele două ţări vecine. 

Și o porțiune a autostrăzii A2, între Ljubljana şi Kranj, este închisă pe direcţia către capitală. Șoferilor le este recomandat să nu circule, dacă nu este necesar, și să monitorizeze situația prin intermediul informaţiilor rutiere publicate pe site-ul www.promet.si sau să sune la numărul de telefon 1970.

Inundațiile au afectat atât transportul feroviar, cât și cel al autocarelor, unele legături feroviare (ex. Ljubljana-Jesenice) fiind sistate, iar câteva curse de autocar (ex. Ljubljana-Villach din Austria) operând în condiții limitate de transport, fără persoane cu dizabilități, biciclete sau animale de companie.

Informații utile pentru românii din Slovenia

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ljubljana: +38615057335, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. 

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Ljubljana +386 40980068.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet www.meteoalarm.org şi www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`