Atenționare de călătorie emisă de MAE: Menținerea pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic și/sau derivat din vaccin / Care sunt țările vizate

Publicat: 16 12. 2020, 19:01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prelungește starea de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și/sau derivat din vaccin, informează Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE), printr-un comunicat de presă.

OMS a prelungitstarea de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională privind pericolul de răspândire a virului polio

În acest context, a fost actualizată lista țărilor pentru care este necesară vaccinarea antipoliomielită, listă pe care au fost incluse Afganistan, Pakistan, Malaysia, FilipineșiYemen.

”Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)- Comitetul de Urgență a IHR (International Heath Regulation) a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională – USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivat din vaccin.

În urma evaluării de risc, care ține cont de zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate și antecedentele vaccinale, s-a actualizat lista cu ţările pentru carese solicită vaccinarea antipoliomielită, astfel:Afganistan, Pakistan, Malaysia, FilipineșiYemen.

Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați anti polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia”, se arată în comunicatul MAE.

Vaccinarea anti polio va fi menționată pe certificatul internațional de vaccinări care trebuie să însoțească actele de călătorie. Asta pentru că există posibilitatea ca persoanele care vor să călătorească în aceste state să nu poată părăsi teritoriile lor dacă nu au documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio.

”Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care să călătoresc spre România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

În ce condiții este necesară vaccinarea anti polio

Vaccinarea se recomandăacelor persoane care călătoresc spre și dinspre:Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș. Guineea, Republica Democratică Congo, Etiopia, Ghana, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, TogoșiZambia”, mai precizează reprezentanții MAE.

Potrivit specialiștilor în sănătate publică de la nivel interanțional, răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) încă se constituie ca un risc şiOMS actualizează periodic „Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea anti polio”, după primirea rapoartelor din țările respective.

”Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate:http://www.cnscbt.ro/index.php/polio,http://www.who.int/en/,http://www.who.int/ihr/9789241596664/en,https://ec.europa.eu/consularprotection/,www.mae.roşi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia «Călătoreşte în siguranţă» (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare «Un SMS îţi poate salva viaţa!»”, mai menționează MAE.