Atentatul de la Istanbul afectează turismul în Turcia. Specialiști: Nu este o coincidență faptul că victimele erau cetățeni străini

Atentatul de la Istanbul afectează turismul în Turcia. Specialiști: Nu este o coincidență faptul că victimele erau cetățeni străini
Foto: turkeyflag.facts.co

Atentatul produs marți la Istanbul afectează puternic turismul, spun specialiştii. Aceştia susţin că nu este o coincidenţă faptul că victimele atacului terorist sunt cetăţeni străini, potrivit B1 TV.

O explozie puternică a ucis cel putin 10 oameni şi a rănit 15 în districtul turistic al oraşului. Premierul Turciei a anunţat-o pe Angela Merkel că cei mai mulţi dintre morţi sunt cetăţeni germani. Ministerul de Externe a anunţat că niciun cetățean român nu a fost afectat în explozie, iar preşedintele Klaus Iohannis a condamnat atentatul.

Preşedintele Turciei a dat vina pe un atacator sinucigaş sirian de 28 de ani, iar premierul turc a anunţat că jihadiştii din Statul Islamic sunt vinovaţi pentru tragedie.

Guvernul german i-a avertizat pe cetățenii care călătoresc în Turcia să stea departe de zonele aglomerate care atrag turiști.

Angajaţii turci din turism sunt disperaţi că-şi vor pierde locurile de muncă. Un bărbat care este ghid de peste 20 de ani spune că atacul va ucide turismul în zonă şi că deja, numeroşi turişti şi-au anulat rezervările.

Deflagraţia a avut loc în Piaţa Sultanahmet, nu departe de marile obiective turistice ale oraşului.

Chiar în apropiere se află Muzeul Topkapî, Catedrala Sfânta Sofia și Moscheea Albastră, iar momentul a fost surprins de o cameră de supraveghere.

Conform unui oficial guvernamental, explozia a fost una de origine teroristă, iar gruparea jihadistă Statul Islamic este bănuită că stă în spatele atentatului.

Imediat după eveniment, autorităţile turce au interzis televiziunilor locale să transmită imagini cu tragedia.

Atacul a făcut cele mai multe victime printre străini. Nouă din cei 10 oameni morţi sunt nemţi, iar printre răniţi se află şi cetăţeni din Norvegia, Peru şi Coreea de Sud.

Atentatul i-a speriat şi pe românii din Istanbul, iar agenţiile de voiaj au primit zeci de solicitări de la oamenii care vor să se întoarcă în ţară cât mai repede. Iar aeroporturile din Istanbul au devenit în scurt timp neîncăpătoare.

Atentatul de la Istanbul a fost condamnat de liderii Uniunii Europene, iar Donald Tusk l-a caracterizat drept un atac terorist brutal.

La rândul său, secretarul general al NATO a anunţat că Alianţa este solidară cu Turcia în lupta cu terorosimul.

Turcia a fost vizată de două atacuri cu bombă majore anul trecut. Peste 30 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş revendicat de gruparea Stat Islamic în oraşul Suruc, din apropierea frontierei cu Siria, în iulie.

În octombrie, un dublu atentat cu bombă comis lângă gara centrală din Ankara, cu ocazia unui miting pentru pace, s-a soldat cu peste 100 de morţi, acesta fiind cel mai sângeros atac din Turcia.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`