Atentat dejucat la Berlin. Un libian care are legături cu ISIS plănuia un atentat la ambasada Israelului

Atentat dejucat la Berlin. Un libian care are legături cu ISIS plănuia un atentat la ambasada Israelului
Sursa foto: Pixabay

Procurorii germani au declarat duminică că au arestat un bărbat libian suspectat că are legături cu gruparea Stat Islamic și care plănuia să atace cu arme de foc ambasada Israelului din Berlin, potrivit voanews.

Suspectul, identificat doar ca Omar A., ​​a fost arestat sâmbătă seara la domiciliul său din Bernau, chiar în afara capitalei Germaniei, a precizat procuratura federală.

Tânărul de 28 de ani a fost acuzat de „sprijinirea unei organizații teroriste străine” și a fost declarat de procurori că este un adept al ideologiei grupării Stat Islamic.

Procurorii au spus că Omar A. plănuia un „atac de mare profil cu arme de foc” asupra ambasadei Israelului din Berlin.

Ca parte a pregătirilor sale, s-a spus că Omar A. a avut „schimburi cu un membru al ISIS într-un chat de mesagerie”.

Suspectul a fost stabilit duminică pentru a fi adus în fața unui judecător care va decide dacă ar trebui să fie arestat preventiv, potrivit procurorilor.

Autorităţile au declarat că au percheziţionat casa suspectului din Bernau sâmbătă. De asemenea, au percheziționat proprietatea de lângă Bonn a unei alte persoane „nesuspectate” de implicare în presupusul plan.

Presa germană a declarat că apartamentul din orașul Sankt Augustin, lângă Bonn, aparținea unchiului suspectului, care era tratat ca martor.

Autoritățile germane l-au arestat pe Omar A. după o informare de la o agenție de informații străină, potrivit presei locale, adăugând că nu a fost pe nicio listă de urmărire a militantilor din Germania.

Suspectul ar fi intrat în Germania în noiembrie 2022 și ar fi făcut o cerere de azil în ianuarie anul următor, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.

Acest lucru a fost respins în septembrie 2023, ceea ce înseamnă că Omar A. ar fi fost obligat să părăsească țara, a spus sursa.

Statutul de imigrare al suspectului este similar cu cel al presupusului autor al unei înjunghieri mortale la un festival din Germania, în august.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`