Cel puțin 16 persoane au murit după ce barca lor s-a răsturnat în largul insulei grecești Paros din centrul Mării Egee, al treilea dezastru maritim care a implicat migranți și refugiați în această săptămână, a anunțat paza de coastă a țării, informează Alzajeera.
Autoritățile au organizat o operațiune de căutare și salvare la nord-vest de Paros în noaptea de vineri. Agenția de presă semi-oficială din Grecia a declarat că cadavrele a 12 bărbați, trei femei și un copil au fost recuperate din zonă.
O operațiune de căutare și salvare este în desfășurare în zonă și 63 de persoane au fost scoase până acum din apele aflate la aproximativ 8 km (cinci mile) de Paros, au declarat sâmbătă autoritățile.
Paza de coastă a spus că barca s-a răsturnat cu aproximativ 80 de pasageri și se depun eforturi pentru a-i găsi pe cei dispăruți.
Se crede că s-au îndreptat spre Italia din Turcia, potrivit pazei de coastă.
La operațiune participă cinci nave de pază de coastă, un elicopter al marinei și o aeronavă C-130, alături de nouă bărci care navigau în zonă în momentul accidentului.
Grecia este una dintre principalele rute către Uniunea Europeană pentru refugiații și migranții din Africa, Orientul Mijlociu și nu numai, deși fluxul a scăzut din 2015-2016, când peste un milion de persoane au traversat țara către alte state UE.
Vineri, autoritățile elene au declarat că au recuperat 11 cadavre de la locul unui alt naufragiu când o barcă cu pânze care transporta refugiați s-a scufundat joi de pe o insuliță nelocuită din sudul Greciei.
Peste noapte, de marți până miercuri, o barcă despre care se credea că transporta până la 50 de refugiați s-a scufundat în largul insulei Folegandros , zeci de oameni fiind temut dispăruți.
Agenția ONU pentru Refugiați UNHCR a declarat că accidentul din Folegandros a fost cel mai grav din Marea Egee din acest an.
„Acest naufragiu este un memento dureros că oamenii continuă să se îmbarce în călătorii periculoase în căutarea siguranței”, a declarat Adriano Silvestri, reprezentantul adjunct al UNHCR în Grecia, pentru agenția de presă AFP.
ICNUR estimează că peste 2.500 de persoane au murit sau au dispărut pe mare în încercarea lor de a ajunge în Europa din ianuarie până în noiembrie anul acesta.
Aproape un milion de persoane, în principal refugiați sirieni, au ajuns în Uniunea Europeană în 2015, după ce au traversat spre insulele grecești din apropierea Turciei.