Atacurile CIBERNETICE de tip "ransomware" au avut loc la nivel mondial: 74 de țări afectate
Atacurile CIBERNETICE de tip ransomware au fost raportate atacuri în nu mai puțin de 74 de țări, printre care Marea Britanie, China, Rusia, Spania, Italiași Taiwan, potrivit BBC. Specialiștii spun că se poate face o legătură între incidentele de securitate cibernetică înregistrate în toate aceste țări.
Programul de criptare cu care au fost blocate vineri computere din întreaga lume, cunoscut cu numele WannaCry, afișează un mesaj prin care se solicită o recompensă în moneda electronică Bitcoin, suma solicitată fiind echivalentul a 300 USD.
Serviciul Naţional de Asistenţă Medicală din Marea Britanie, NHS, a suferit un atac informatic de proporţii, ce a perturbat activitatea spitalelor în toată Anglia, relatează Reuters. 16 spitale au fost victime ale ataculuiinformatic fără precedent în ţară. Din cauza blocării sistemelor, numeroase spitale au fost nevoite să trimită pacienţii, unii în stare gravă, către alte unităţi.
Telecom Portugalia a fost vizată vineri de un atac informatic, dar serviciile sale nu au fost afectate, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei citată de Reuters.
În Spania, Guvernul a anunţat vineri că un număr mare de companii au fost atacate de hackeri care au infectat computerele cu programe de tip „ransomware”.
În Suedia, primarul unui oraş aflat la 400 de kilometri nord de Stockholm a anunţat că sistemele din Primărie sunt blocate de virus.
Un purtător de cuvânt al Megafon, a doua mare companie de telefonie mobilă din Rusia, a confirmat că au fost infectate unele computere ale companiei.
„Este enorm”, a spus Jakub Kroustek at Avast.
Un expert de la compania de securitate IT Kaspersky a subliniat că numărul ţărilor în care au avut loc atacuri este încă în creştere.
Mai mulţi experţi care monitorizează situaţia a legat atacurile de vulnerabilităţi publicate de o grupare cunoscută ca The Shadow Brokers, ce a revendicat recent un furt de instrumente pentru hacking furate de la Agenţia Naţională pentru Securitate a SUA, NSA.
Unii analişti spun că infecţiile par să se răspândească prin intermediul unui program de tip „worm”, care se răspândeşte singur între computere.
Ziua a început și în România cu raportarea de către un site specializat a unui atac cibernetic, a cărui țintă ar fi fost Ministerul Afacerilor Externe. Oficial, SRI a informat că Centrul Național Cyberint, aflat în coordonarea Serviciului Român de Informații, a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România.
După cum precizează SRI, cel mai probabil, tentativa a aparținut unei ”entități asociate grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear”.