Hackeri din toată lumea au atacat instituțiile Ecuadorului, după expulzarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, din ambasada ecuadoriană de la Londra.
Ministrul adjunct al telecomunicaţiilor, Patricio Real, a declarat că atacurile au început joia trecută și vin din Regatul Unit, Franţa, România, Statele Unite, Brazilia şi Ecuador, potrivit Agerpres.
Printre instutuțiile afectate se numără Cancelaria prezidenţială de la Quito, Ministerele de Interne şi Externe şi Banca Centrală a Ecuadorului.
Amintim că fondatorulWikileaksJulian Assangea fost arestat, în data de 11 aprilie 2019, la ambasada ecuadoriană de laLondra.
Arestarea sa vine după ce Ecuadorul i-a retras lui Assange dreptul de azil.
Julian Assanges-a refugiat în ambasada Eucuadorului în urmă cu șapte ani pentru a evita extrădarea în Suedia.
Poliția Metropolitană a anunțat că aceasta se află în custodia autorităților britanice și că va fi prezentat la Curtea Magistraților din Westminster „cât mai curând posibil”.
Potrivit presei internaționale,Assange a fost arestat în vederea extrădării în SUA, ca urmare a publicării stenogramelorWikileaks.
Statul ecuadorian, cel care i-a acordat azil politic lui Assange, l-a avertizat că îl va lăsa în stradă dacă va mai face declaraţii care strică relaţiile Ecuadorului, cum ar fi cele privind independenţa Cataloniei.
”Nu am o poziţie privind independenţa. Cred că este o chestiune a catalanilor. Dar tocmai aceasta este problema. Sunt 7,5 milioane de oameni. Cu siguranţă sunt un popor şi au dreptul la auto-determinare. Asta trebuie să vină fie din partea statului spaniol, iar dacă statul spaniol nu le oferă acest drept, atunci au dreptul să nu mai facă parte din Spania”, sunt declaraţiile care au deranjat autorităţile ecuadoriene.
Acest episod a avut loc în noiembrie 2017, după ceJulian Assangeși-a exprimat sprijinul pentru guvernul separatist catalan, după un referendum interzis de justiție și numeroase manifestații marcate de violențe ale poliției.
Madridul a protestat la acea dată, iar președintele ecuadorian, Lenin Moreno, i-a cerut fondatorului WikiLeaks să respecte condițiile azilului său și să nu se amestece în treburile interne ale Quito, nici ale altor țări.
Australianul s-a refugiat în 2012 în ambasada ecuadoriană laLondra, unde o obținut azil, şi a scăpat astfel de extrădarea în Suedia pentru un presupus viol pe care l-a respins constant. Procuratura suedeză a clasatdosarul, dar australianul se teme că va fi extrădat și judecat în Statele Unite pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare și diplomatice confidențiale, în 2010.